úterý 17. května 2016

Jak být nejlepším Youtuberem. 3.část

Před kamerou 1. část – Chci být viděn

Chcete-li být YouTuberem, budete muset pravděpodobně učinit ten odvážný krok a postavit se před kameru. Nebo alespoň vaším videům propůjčit váš hlas. Jde to samozřejmě i bez jednoho i druhého, ale valná většina úspěšných YouTuberů šla s kůží na trh.
V této sérii článků bychom vám chtěli dát pár tipů a rad, jak před kamerou vystupovat a na co se ve vašem projevu zaměřit. Předpokládáme však, že jste někdo, kdo nic takového ještě nedělal a opravdu nemá s natáčením videí žádné zkušenosti. Máte jen kameru a nápad a vášeň pro téma, kterému se chcete na svém YouTube kanále věnovat.
Jelikož ale žádný učený z nebe nespadl a vy s vystupováním nebo mluveným projevem nemáte žádné nebo minimální zkušenosti, budeme vás muset nejdříve upozornit, že je dobré prostě vzít na vědomí fakt, že to ze začátku nebude úplně dokonalé. A nebo, abychom byli v pozitivnějším tónu – s každým videem se budete postupně zlepšovat.
A tak tedy jako ve všem, vyplatí se příprava a trénink. Vaše úplně první video nejspíš nebudete chtít hned dát na YouTube. A pokud ano, je lepší ho nechat trochu uležet a možná jej natočit ještě jednou nebo zkusit druhé s jiným tématem. Pak zkuste tyto dvě videa porovnat. Určitě mezi nimi bude rozdíl a vy uvidíte, že se postupně zlepšujete. Každé začátky jsou těžké a chce to hodně sebevědomí a odvahy se takto vystavit světu. Ale jste-li rozhodnuti to udělat a máte-li pro vaše téma zapálení, pak neváhejte. Kdo ví – třeba se z pouhého koníčku stane úspěšná kariéra.
A nyní už k několika konkrétním typům a radám. Nejprve se budeme věnovat především tomu, co divák vašeho videa uvidí.

1) Vaše osoba

Budete-li před kamerou, pak samozřejmě divák zaměří nejvíce své pozornosti na vás. Je tedy vhodné věnovat přípravu vašemu vzhledu. Ženy s tímto obvykle problém nemají. Jste-li však muž, nebojte se před natáčením videa požádat o radu a pomoc někoho ze svého okolí. Pečlivě si vyberte, co budete mít na sobě oblečeného, věnujte se samozřejmě i svému účesu a nebraňte se ani nějakému tomu přiklášlení pleti pudrem či make-upem. Co si budeme nalhávat, většina lidí je z televize zvyklá, že „moderátor“ vypadá upraveně a bezchybně. A určitě se ani vy sami nechcete na videu lesknout jako naleštěné lakýrky.
Pokud si budete vybírat oblečení, pak můžete mít takové, které přitáhne hodně pozornosti, ale zase to nepřežeňte, ať jediný dojem, který divák z vašeho videa bude mít, není o vašem extra neónovém tričku. Také si nejprve ověřte, že svým vzhledem příliš nesplýváte s prostředím či pozadím.

2) Prostředí

Místo, kde budete natáčet, je samozřejmě také velmi důležité. Kvůli odraženému zvuku jsou lepší menší místnosti, ve kterých je nábytek, koberec a další textilie. Dutý zvuk můžete eliminovat i koupí vhodného mikrofonu nebo při následné úpravě videa. Ale předpokládejme, že nic takového dělat nechcete nebo nemůžete. V podstatě postačí jakákoliv místnost, můžete si sednout ve vašem obýváku na pohovku nebo u sebe v pokoji ke stolu. Co je daleko důležitější je osvětlení.
Chcete-li být vidět, pak potřebujete doslova stát ve světle reflektorů. Naprosto nejjednoduší volbou je takové místo, které má dostatek přirozeného denního světla. Bohužel ne vždy, když budete chtít natáčet video, bude venku svítit sluníčko. A tak počítejte s tím, že budete muset investovat do nějakého reflektoru nebo alespoň z obývacího pokoje uzmout lampu. Nejlepší jsou takové, které mají jedno světlo směřující nahoru a dělají tzv. rozptýlené světlo, a druhé, menší, které můžete natočit přímo na sebe. To je opravdu velmi důležité – nejvýrazněji musí být osvětlena vaše osoba. I když budete mít dostatek světla z velkého okna, zkuste použít další osvětlení, směřované na vás, nejlépe na obličej. Naopak si dávejte pozor, aby na vás nesvítilo jasné sluneční světlo přímo. Tím bude obraz přesvícen.

3) Pozadí

Chcete-li, aby divácí vašeho videa nejvíce vnímali vás a to, co s nimi chcete sdílet, pak zvažte, co uvidí za vámi nebo kolem vás. Jednobarevné pozadí a zvláště bílé tak úplněnedoporučujeme. Klidně za vámi může být polička s knihami nebo nějaký plakát. Můžete tam mít samozřejmě i tabuli nebo stojan, na který budete psát nebo kde budete mít vystaveno něco zajímavého, o čem budete ve svém videu mluvit. Pokud budete chtít na videu něco ukazovat nebo mít prostě něco po ruce, nechte to však ležet mimo obraz a sáhněte pro to až ve schvíli, kdy o tom budete mluvit nebo to budete potřebovat pro demonstraci. Připravte si však nějaký stolek, na kterém budete mít danou blízko sebe.
Ve svých videích rozhodně však nepoužívejte jako dekorace předměty, které blikají nebo se hýbou. Možná si budete myslet, že tím bude vaše video zajímavé, ale opak je pravdou – taková věc bude jen zbytečně odvádět divákovu pozornost od vás.

4) Rušivé elementy

Před natáčením videa eliminujte veškeré rušivé elementy. Především si samozřejmě ztište telefon, vypněte další zařízení kolem vás, která by mohla vydávat zvuky, zavřete okno. Pejska na chvíli vyšoupněte ven nebo na balkon. A pohybují-li se kolem vás osoby, dejte jim vědět, že budete natáčet, a aby vás po nějakou dobu nerušili.
Dojde-li však k vyrušení, nemusíte to nutně znamenat, že je vaše video zničeno a vy musíte začít od začátku. Zkuste reagovat pohotově a vyrušení třeba nějak vtipně okomentovat.
To jsou čtyři základní tipy, které vám můžeme dát pro to, co by mělo nebo nemělo být na vašem videu vidět. Budete-li ve vašem videu vystupovat pouze vy, je lepší udělat co největší přiblížení na vaši postavu, nejlépe od pasu nahoru. Pokud vyloženě neděláte video o líčení, tak se nezaměřujte jen na svou tvář. Měly by být vidět i vaše ruce a řeč těla.
Vašemu projevu se ale budeme více věnovat v druhé části. Tato byla zaměřena především na to, co z vašeho videa bude divák přijímat pasivně. Nezapomínejte však, že i nad touto „přípravou“ částí je nutno zapřemýšlet a připravit se na ni. Pokud chcete být stále v obraze a chcete být informování o dalších článcích, zaregistrujte se prosím. Můžete získat výhody v chystaných soutěžích.

Žádné komentáře: