čtvrtek 13. srpna 2015

Hoří chemička v Litvínově, oheň šlehá do výše chladících věží!

Ve čtvrtek ráno začalo hořet v chemičce Unipetrol v Litvínově. Na místo hned vyrazili hasiči. Podle svědků se z místa ozývají výbuchy!
"Plameny sahají až do výše chladících věží," hlásil TV Nova jeden z diváků, který požár sledoval až ze 30 kilometrů vzdáleného Chomutova.

Mluvčí hasičů Lukáš Marvan potvrdil, že požár chemičky byl nahlášen v 8:52, na místo hned vyrazily všechny dostupné jednotky. Celkem v chemičce zasahuje sedm hasičských jednotek.

"Došlo k mimořádné situaci, kterou teď řeší hasiči," potvrdil TN.cz mluvčí závodu Mikuláš Duda. Informace o případných zraněných neměl před půl desátou k dispozici. Podle svědků musel být areál chemičky evakuován.

"Už od rána řešili v chemičce nějaký únik," řekl TN.cz jeden ze svědků. "Chvíli potom, co odešli na pauzu, tak se ozval výbuch. Bydlím v Janově, asi 5 kilometrů vzdušnou čarou. Celý dům se třásl jako při zemětřesení."

Podle informací od mostecké radnice je kvůli explozi etylenové jednotky v chemickém závodě Unipetrol úplně uzavřela silnice I/27 spojující města Most a Livínov.

VIDEO :




Hoří chemička v mostě
http://www.svetzabavy.net/2015/08/hori-chemicka-v-litvinove-ohen-sleha-do.html
Posted by Rendys1989 on 13. srpen 2015
---------------


Litvínov - Exploze slyšitelná do širokého okolí a následný velký požár zasáhl ve čtvrtek ráno areál Chemopetrolu v Záluží. "Je vidět obří plameny, ne z fakle, ale z nějakého provozu, lidé odsud hromadně ujíždějí," oznámil naší redakci krátce po deváté hodině svědeck události, který byl v době výbuchu nedaleko.
Zjišťujeme podrobnosti, již jsme oslovili mluvčího firmy. Ne Meziboří byly krátce po výbuchu slyšet sirény, kterými se svolávají dobrovolní hasiči. To naznačuje rozsáhlost exploze a požáru.
Je vyhlášena evakuace areálu, na příjezdu k chemickým závodům je zakázaný vjezd, blikají výstražná červená světla.

--------------

V areálu chemického závodu Unipetrol v Záluží u Litvínova se před devátou ráno ozvaly dva výbuchy a vypukl požár. Na místě zasahují hasiči, zatím nejsou hlášeni mrtví ani zranění. Pohřešuje se ovšem jedna žena.

„Sedm hasičských jednotek vyjelo k požáru v areálu podniku Unipetrol v Litvínově,“ informoval krátce po deváté mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáš Marvan.
Havárii potvrdil tiskový mluvčí společnosti Mikuláš Duda. „Skutečně došlo v areálu Chemparku Záluží k mimořádné události, která se na místě řeší,“ sdělil mluvčí.
Požáru předcházely exploze, potvrdil je magistrát blízkého Mostu. „Dnes dopoledne došlo ke dvěma explozím na etylenové jednotce v chemických závodech v Záluží,“ stojí na webu města.
Jedna z prvních fotek z místa požáru
13.srpna 2015 v 10:00, příspěvek archivován: 13.srpna 2015 v 10:16
Jeden z prvních snímků požáru v Litvínově... via@jpaci10#Litvínov@Radiozurnal1pic.twitter.com/kXDNPdGcWt
Litvínovská radnice doplnila, že došlo k výpadku chladícího okruhu propylenu a následně k výbuchu v zařízení. „Přebytečná produkce je spalována na polních pochodních. Situaci v místě řeší hasičský záchranný sbor a byla vyhlášena evakuace pro část petrochemie,“ stojí ve zprávě.
„V současné době jsou na místě hasiči i policie. Zatím nemůžeme říct, jestli došlo ke zranění osob, tuto informaci nemáme,“ informovala mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková. Policie nařídila v okolí evakuaci. „Část zaměstnanců byla preventivně evakuována,“ dodal mluvčí firmy Duda. 
Zraněné nepotvrdil ani mluvčí Zdravotnické záchranné služby Ústeckého krajem, která má před areálem vůz s lékařem a jejíž posádky v Mostě a Litvínově jsou v pohotovosti.
Požár v chemičce firmy Unipetrol v Záluží (13. srpna 2015)
„Zatím žádnou informaci o zraněných nemáme. Nicméně informace od hasičů je taková, že v areálu se při evakuaci ztratila laborantka,“ uvedl mluvčí Petr Bureš. 
Kvůli explozi a následnému požáru byla na čas odstavena tramvajová doprava mezi Litvínovem a Mostem, provoz už je ale obnovený. Uzavřena je však doprava v obou směrech na silnici I/27.
Přestože jedovaté exhalace neunikly, úřady doporučují v místech zasažených kouřem omezit větrání, uzavřít okna a nevycházet ven.
sssss

Žádné komentáře: