pondělí 17. srpna 2015

Experti varují: Našli jsme důvod, proč se ženám nedaří otěhotnět

Zkoušíte všechno možné i nemožné, abyste otěhotněla a stejně se vám nedaří počít? Problém možná není ve vás, ale ve vaší práci. Vědci totiž zjistili, že čím tvrději ženy pracují, tím těžší je přijít do jiného stavu.
Tým vědců z Harvardovy univerzity v Bostonu dlouhodobě sledoval 1739 zdravotních sestřiček, které se pokoušely otěhotnět a založit rodinu. A co chytré hlavy zjistily?

"Naše výsledky jasné ukazují, že ženy, které pracují velmi tvrdě, si na dítě počkají déle. Týká se to jak žen, který se živí manuálně, tak žen, které v zaměstnání tráví víc jak 40 hodin týdně," přibližuje výsledky autorka studie Audrey Gaskinsová.

Právě zdravotní sestřičky to nemají lehké - vědci zaznamenali, že 16 procent žen ze sledovaného vzorku nedokázalo otěhotnět ani po ročním snažení. Pěti procentům se to nepovedlo ani za dva roky.

Normální doba, do které průměrná žena otěhotní, se přitom podle Gaskinsové pohybuje mezi třemi a šesti měsíci. Ženy, které pracují více než 40 hodin týdně, otěhotní o 20 procent složitěji než ty, které se drží pod osmi hodinami "zápřahu" pět dní v týdnu.

Ještě těžší to mají ženy, které netráví pracovní dobu v kanceláři, ale například jako prodavačky v obchodě nebo právě zdravotní sestry. Výzkum totiž zároveň ukázal, že ženy, které pravidelně zvedají věci těžší než 12 kilo, se musejí připravit na to, že jejich dětská postýlka bude dlouho prázdná.

Těžká manuální práce totiž dobu početí protahuje o celých padesát procent. Podle vědců to však možná souvisí i s tím, že dělnice chodí z práce často vyčerpané a nemají energii na časté hrátky se svými partnery.

Žádné komentáře: