sobota 25. července 2015

Video: Historie Porsche 911 ve třiceti sekundách

Porsche 911 je s námi už více než padesát let. Dá se taková dlouhá doba shrnout do třiceti sekund? Rozhodně!

V září 2013 tomu bylo padesát let od představení první generace Porsche 911 na autosalonu ve Frankfurtu. Současnost hraje v životě modelu zlomové období, protože s brzkým příchodem faceliftu má dojít k velkému rozmachu přeplňovaných motorů. Označení Turbo, které stále platí za velmi vážené, zřejmě přijde o svou prestiž.
Záměrně píši slovo „zřejmě“, protože tolik kritizované elektromechanické řízení u poslední generace Porsche 911 (997 měla hydraulické) už stihlo dojít do takové fáze, že dokonale pokoří nejen další zástupce koncernu Volkswagen (i když, počkejme si na Audi R8). S motory by to mohlo být podobné. Nová doba tedy nakonec možná nebude úplně špatná, všechno je to jenom o zvyku.
Ať má Porsche 911 pod kapotou jakýkoliv motor, vždycky bude jednou z ikon automobilového světa. Za více než padesát let stihlo přijít v sedmi generacích a stále si udržuje koncepci s motorem vzadu a pohonem zadních (nebo všech) kol. Přestože se základní tvary karoserie nemění, s rozměry je to jinak. 911 je s každou generací o něco větší, což ostatně dokládají přiložená videa. U hlavního je obsažena také série G z roku 1973, o dalších dvou ji autor vypustil.

Žádné komentáře: