neděle 12. července 2015

6 českých vynálezů, které hnuly světem

Bez nás Čechů by planeta Země byla jen pustou a nesličnou hroudou kamení nevhodnou k životu. Tyto naše vynálezy povýšily smysl lidského žití.

1. První záchytná protialkoholní stanice na světě

zachytkaByla založena bojovníkem proti alkoholismu Jaroslavem Skálou 15. 5. 1951 v Praze u Apolináře a prvním zákazníkem byl 18. 5. 1951 ruský námořní inženýr. Po tříměsíční zkušební lhůtě se PZS osvědčila a její princip se začal šířit do světa.  

2. Podsadový stan

podsadovýstanVynález českých skautů z roku 1913. Nechtělo se jim v normálním stanu ležet v blátě, tak postavili podsadu a na ní klasický jehlanový stan z celty c. k. armády.  

3.Verzatilka

verzatilkaVerzatilka neboli mechanická padací tužka vznikla v roce 1950 v továrně Koh-i-noor.  

4. Remoska

RemoskaPřenosnou elektrickou troubu s ohřevem ve víku vymyslel elektrotechnik Oldřich Homuta mezi léty 1953-1955. Tato malá trouba napůl peče, napůl dusí a jídlo se nepřipaluje zespodu.  

5. Semtex

semtexPlastická trhavina vyvinutá koncem padesátých let. Původně sloužil Semtex hlavně v odminovacích prostředcích, ale později se začal využívat i na civilní trhací a destrukční práce.  

6. Kostka cukru

památník_kostkacukruV Dačicích najdete památník věnovaný kostce cukru. Kostka cukru byla vymyšlena ve 40. letech 19. století v cukrovaru v Dačicích. Nový majitel Jakub Kryštof Rad modernizoval celý cukrovar, nakoupil první parní stroj ve městě a začal rozvážet obrovské kusy cukru do Čech, na Moravu i do rakouských zemí. Pravděpodobně ale nakonec vynálezu kostky cukru vděčíme jeho ženě Julianě Radové, která si doma snažila ukrojit kus cukru do čaje a když si usekla skoro celý prst, běžela za manželem, že ty velké kusy cukru jsou k ničemu. To byl pro něj tak velký podnět k práci, že jí zhotovil asi 350 kostek bílého a červeného cukru na slazení, a už byly první kostky cukru na světě. Ještě pár měsíců trvalo, než přišly do výroby, protože patent pan Rad obdržel až v lednu roku 1843.

Žádné komentáře: