neděle 14. června 2015

8 VĚCÍ O ŠESTINEDĚLÍ, KTERÉ VÁM MOŽNÁ NIKDO NEŘEKL

fakta o šestinedělí
Šestinedělí je zcela přirozené období v životě ženy. 
Začíná porodem a trvá následujících 6 – 8 týdnů. Během těchto týdnů se žena zotavuje po náročném porodu, zpracovává tento veliký zážitek, nabírá nové síly, hojí se případná porodní poranění a organismus ženy se pomalu vrací do původního stavu.
Většina žen se na porod pečlivě připravuje. Budoucí maminky navštěvují kurzy předporodní přípravy, absolvují hodiny těhotenského cvičení či stále oblíbenější lekce prenatální jógy, čtou různé články na internetu apod. Málokdo se zajímá o to, co přijde po porodu. Ale věřte mi, já nebyla jiná. Období šestinedělí Vám může přinést několik malých překvapení, o kterých je dnešní článek.

1. Budete stále pociťovat kontrakce

Ano, čtete dobře – kontrakce, neboli poporodní stahy. Po narození dítěte se děloha během několika desítek minut smrskne do takové velikosti, aby byla schopna pojmout placentu. Tu pak následně pomocí kontrakce vypudí děloha z těla ven. Děloha se bude nadále během příštích několika týdnů stahovat, smršťovat se do původní velikosti a krevní sraženiny, které v ní po porodu zůstaly, budou odcházet ve formě tzv. očistků z těla ven. U prvního dítěte nejsou většinou tyto kontrakce nějak zvlášť výrazné. Více nepříjemné jsou pro vícenásobné maminky, intenzita bolesti poporodních stahů totiž s každým dalším těhotenstvím stoupá. Poporodní stahy budou nejsilnější během prvních pár dní po porodu a nejvíce je budete pociťovat při kojení. Sání miminka totiž vypouští do krve hormon oxytocin, který děložní stahy podporuje. Proto se děloha kojících maminek vrací do původní velikosti rychleji.

2. Ještě nějakou dobu můžete vypadat jako těhotná

Jsou ženy, které si při odchodu z porodnice na sebe natáhnou své staré úzké jeansy a vesele si s miminkem kráčejí domů. Jenže takových žen je opravdu málo. Často se tak zadaří u maminek prvorodiček. Většina maminek je však zaskočena a nemile překvapena. Miminko je už na světě ale  bříško je stejně velké jako v šestém měsíci těhotenství, jen trochu povolenější a prázdné. Znám to z vlastní zkušenosti. Po narození mého prvního dítěte – holčičky mi břicho splasklo snad už na porodním sále. U druhého dítěte – syna jsem jela 12. den po porodu na pohotovost, protože jsem si v autě zabouchla prst. Během návštěvy nemocnice jsem se setkala se 2 sestřičkami a 1 doktorem. První věty z jejich úst zněly: Jéé paní je těhotná, gratulujeme, už víte co to bude? Maminko, v kolikátém měsíci jste? Vy jste těhotná, to nemůžeme udělat RTG. Ale nebojte, všechno chce jen čas. Na konci šestinedělí bude Vaše bříško v téměř původní podobě.

3. Možná budete plakat. Možná hodně.

4. – 14. den po porodu se můžete cítit více zranitelná, napjatá, rozhozená a plačtivá. Můžete si připadat neklidně nebo osaměle. Na tento přirozený a dočasný stav může mít vliv mix náhlého poklesu placentárních hormonů x rychlý nárůst laktačních hormonů, nátlak okolí v jakémkoliv směru, možné počáteční problémy s kojením, případný negativní zážitek z porodu nebo těhotenství, nedostatek spánku apod. Tyto pocity jsou zcela normální a prožívá je přibližně 80% žen. Smutná a pochmurná nálada začne v průběhu 3. týdne po porodu ustupovat a svět bude opět růžovější. Pokud se však ženě nedostává dostatek opory a lásky, mohou tyto stavy přetrvávat nebo se zhoršovat a mohou přejít do poporodní deprese, kterou už je nutné řešit s odborníkem – psychiatrem, psychologem nebo psychoterapeutem. Není absolutně žádný důvod se stydět. Poporodní deprese neznamená šílenství, nýbrž přirozenou reakci organismu na nějaký negativní nezpracovaný zážitek z období kolem těhotenství a porodu.

4. Ta tmavá linka na Vašem bříšku ještě nějakou dobu zůstane

Těhotným ženám se často během druhého trimestru vytvoří na prostředku bříška dlouhá čára, tzv. linea nigra. Tento název pochází z latiny a překládá se jako černá čára. Já bych ji spíš nazvala krásnou linkou mateřství. Tato linka se tvoří u žen, jejichž kůže produkuje vyšší množství pigmentu melaninu, tzn. čím tmavší pleť, tím výraznější linea nigra. Těmto ženám také během těhotenství ztmavnou bradavky a pohlavní orgány. Ženy si myslí, že tato čára ihned po porodu zmizí. Ano, začne postupně slábnout a blednout, ale do doby, kdy zcela zmizí, může uběhnout i 18 měsíců.

5. Láska k malému cizinci roste postupně

Ne každá žena se bezmezně zamiluje do svého dítěte ihned, jakmile ho uvidí. 9 dlouhých měsíců čekáte své miminko, těšíte se, představujete si jaké to bude spatřit ho, jak asi chutná ta silná mateřská láska. Jenže pak může přijít něco, co Vás znejistí. Můžete mít pocit, že k dítěti necítíte to, co jste si představovala. I když k němu / k ní budete cítit náklonnost a potřebu ho/ji ochraňovat, pořád to bude nějakou chvíli takový malý cizinec. Nenechte se tím vylekat, je to zcela normální. Pouto a láska mezi Vámi a dítětem bude vzrůstat postupně. Vztah si musíte ke každému vybudovat postupně, a stejně tak si postupně budujete vztah a prohlubujete lásku k Vašemu dítěti.

6. Kojení nemusí být vždy snadné

Kojení se tváří jako ta nejpřirozenější a nejjednodušší věc na světě. Jenže realita může být trochu jiná. Ve skutečnosti má počáteční problémy s kojením cca 50% žen, takže každá druhá maminka. Žena může mít ze začátku málo nebo naopak přebytek mléka, mohou ji trápit nateklá bolavá prsa, kojit s popraskanými bradavkami také není zrovna moc příjemné. Rovnováha mezi „nabídkou a poptávkou“ se dostaví během několika týdnů a společné sžití kojící dvojice, tedy maminky a miminka také nějakou dobu trvá. Pamatujte, že pro každý „problém“ je tu nějaké řešení. Neváhejte kontaktovat laktační poradkyni, která Vám se vším velice ráda pomůže. Seznam laktačních poradkyň najdete třeba na www.kojeni.cz.

7. Díky hormonům se můžete hodně potit

Návaly horka a nadměrné pocení, které když ucítíte, budete mít pocit, že snad ani nepatří Vám. I na tohle se připravte. Návaly horka jsou v šestinedělí vcelku běžnou záležitostí. Signalizují, že se v těle odehrávají převratné změny a hormony se vrací do běžného, netěhotenského stavu. Po porodu se tělo začne zbavovat  přebytečné vody, která se v něm během těhotenství nashromáždila. Tělo tuto přebytečnou vodu vylučuje v podobě nadměrného pocení, a to především v noci. Připravte se na to, že během šestinedělí můžete vypotit až litr vody za den.

8. Brzy bude lépe

Období šestinedělí je sice přirozené, ale náročné období. Dobrá zpráva je, že všechno bude brzy lepší. Vaše dítě začne spát celou noc, prsa se po čase vrátí zpět do normálního stavu, kila půjdou dolů, budete mít opět sex, s partnerem na sebe začnete mít více času…Mlha se nakonec zvedne a Vy si mateřství určitě zamilujete.
 photo podpis post novyacute_zpsginumskz.jpg

ZDROJ : http://www.hezky-porod-blog.cz/8-veci-o-sestinedeli/?utm_content=bufferf0e6b&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

Žádné komentáře: