neděle 29. března 2015

Jídelníček morčat

Průmyslově vyráběné krmivo
Na českém trhu můžeme sehnat tři druhy průmyslově vyráběných krmiv - Granule, směsky a čisté zrní, případně směs, kde převládá. Ať už zvolíme pro své morče cokoli je potřeba pamatovat, že toto krmivo v žádném případě netvoří základ jídelníčku, ale pouze jeho doplněk a řídit se tím při dávkování. Zatímco zeleniny dospělé morče potřebuje cca. 100 a více gramů denně, suchého krmiva mu bohatě postačí lžička za několik dní, případně ho není nutné podávat vůbec. Ve větším množství lze toto krmivo podávat mláďatům, zvířatům v zátěži (Březost, nemoc, ...) a morčatům, která potřebují přibrat, stále však v mezích doplňku stravy.

Nejběžněji je k dostání zrní a směsky na něm založené. Pro morče jde o absolutně nevhodnou stravu, neboť má nízky obsah vlákniny (Čistý oves například 1,4%), který je často doprovázen vysokým obsahem tuku, který způsobují semínka a oříšky. Ač tyto směsky bývají na svém obalu vynášeny do nebes, jde bohužel jen o reklamní tah.
Pokud už se z nějakého důvodu rozhodneme pro směsku, volíme tu, která má alespoň 15% vlákniny, maximálně 4% tuku a obsahuje co nejmenší množství oříšků, zrní, sušeného ovoce a dalších, čímž snižujeme riziko toho, že morče začne vybírat jen to, co mu přijde nejchutnější. Jako příklad lze uvést směsky Cavia Nature Re-Balance od firmy Versele-Laga, nebo některé směsky od Vitakraftu.

O něco hůře dostupné granule jsou pro morče nejvhodnější stravou, především proto, že morče se v nich nemá šanci ňoumat. Nejsou však granule jako granule, a tak je potřeba číst jejich obsah. Především je potřeba vyhnout se levným výkrmovým granulím pro králíky, které často obsahují antibiotika proti kokcidioze. Jejich přítomnost sice na první pohled vypadá vcelku lákavě, pokud ale morče jí cokoli dalšího, než tyto granule, tak ho v nich obsažená kokcidiostatika nijak neochrání, ba naopak - Způsobí rezistenci na léčivo. Naopak mezi vhodné granule, které mají alespoň 15% vlákniny patří například Cavia Complete od firmy Versele-Laga, Genesis (Výrobcem Harrison Pet) a další. Bohužel je v ČR o kvalitní krmení stále ještě vcelku malý zájem, a tak jsou tyto granule dostupné především ve zverimexových řetězcích (Zvěrokruh, Pet
 Centrum, ...) a v různých E-shopech (Tam většinou i v několikakilových baleních)

Ideální je granule podávat morčeti v dostatečně těžké keramické misce, kterou si morče při jezení a opírání se packama o její okraj nepřevrhne a granule si tak nevysype. Pokud morče granule odmítá, je potřeba jej na ně pomalu přivyknout mícháním do původního krmiva, nebo počkat, až ho přestane bavit živit se jen zeleninou a senem.
zrni.jpgUkázka jedné ze směsek plných zrní, semínek a dalších pro morčata nevhodných součástí. Konkrétně jde o váženou směsku pro malé  hlodavce z hobby řetězce OBI. Cena cca. 30 Kč / Kg. 
   

smeska_darwins.jpg Tato směska (Darwin's Happy mix pro morčata a králíky (Pro které je mimochodem také absolutně nevhodná)) sice morčatům chutná poměrně více, než ta na prvním obrázku, nicméně díky svému vysokému obsahu tuku a nízkému obsahu vlákniny je pro morčecí trávení absolutně nevhodná.

caviacomplete.jpg
Na této poslední fotce jsou k vidění pro morčata vhodné granule,  konkrétně Cavia Complete. Mají vysoký obsah vlákniny (20%) a nízký  obsah tuku (3,5%). Cena cca. 140 Kč / Kg. 
   

Seno
Jde o jeden ze základů stravy, proto je třeba, aby ho morče mělo neustále k dispozici. Dlouhá stébla sena při žvýkání morče nutí pohybovat čelistí (Narozdíl od směsek ho jen nedrtí) a tak si rovnoměrně obrušovat zadní zuby. Dalším důvodem pro podávání je i jeho vysoký obsah vlákniny (Cca. 25 - 30%), který morčeti pomáhá trávit další potravu.Seno nelze ničím nahradit, a tak je potřeba jím krmit i v sezóně trávy.

Při nedostatku sena může docházet k přerůstání stoliček, okusování srsti a trávicím obtížím (Průjmy, ...).

Seno dnes už není problém sehnat, lze ho pořídit ve většině zverimexů, obchodních řetězců a často i menších obchůdků, např. drogeriích. Další možností je nákup většího množství přímo od chovatelů nebo zemědělců, je však potřeba hlídat si, zda je seno dva měsíce odleželené, neboť jinak může morčeti způsobit těžké trávicí obtíže. Důležité je také hlídat kvalitu sena - Jeho prašnost, zatuchlost a případné plísně.

Pro jeho umístění v ubikaci si můžeme vybrat z několika možností. První a nejčastější jsou jesličky, které se vyrábí buď plastové na zavěšení zvenku, nebo kovové na zavěšení zevnitř. Plastové mají oproti kovovým dvě výhody - Nedělají nepořádek okolo klece (Mají plnou zadní stěnu) a morče do nich nemůže skočit a zranit se. Další možností je koule na seno, která se věší za strop ubikace. Nevhodná je však pro malá morčata, která by v ní mohla uvíznout hlavou. Jako podestýlka je seno nevhodné

 Voda
Vodu musí mít morče neustále k dispozici, ač při správném krmení, které obsahuje dostatek zeleniny a v sezóně i trávy téměř nepije. Vodu podáváme pokojové teploty a denně měníme.

Lze ji umístit buď do misky, kde ji morče rychle znečistí a vybryndá, nebo do napáječky, kterých je na trhu celá řada. Mezi pro morčata vhodné patří především ty kuličkové, ze kterých se většina morčat rychle naučí pít. Objem bohatě postačí cca. 80ml na jedno morče.

Ve zverimexech jsou také často vidět různé vitaminové přípravky do vody, především pak vitamin C, který bývá popisován jako největší strašák ve stravě morčat. Jejich podávání nemá smysl, neboť všechny důležité látky morče přijímá ve stravě (Bohaté na zeleninu , trávu a okrajově i ovoce) a jejich nadbytkem můžeme morčeti dokonce přivodit zdravotní problémy, jako např. močové kameny.
Obrušování zubů
Na obrušování zubů se často zmiňují tři potraviny - Tvrdé pečivo, některý sortiment zverimexů a větvičky ovocných stromů. Je však nutné dodat, že správně rostlé zuby se obrušují při "běžném provozu", jakým je například jezení zeleniny. Pokud má morče zuby špatně rostlé, nespasí ho ani tolik oblíbeny suchý chleba a je nutné je veterinárně zkrátit (Zbrousit v inhalační narkoze, neboť štípáním nelze tak dobře zkorigovat skus a zuby se jen dále ničí).

Pokud však chceme morčeti nabídnout něco k ohlodávání, je nutné se zamyslet nad vhodností. Usušené pečivo nejenže zuby neobrousí, neboť je na přední příliš pórovité (Představme si zmenšenou plástev, kterou morče za tenounké "přepážky" jednoduše odkousne) a o zadních, vzhledem k tomu, že se k nim dostane jen rozmočená kaše nemůže být řeč, ale navíc jeho složení (Zrní, kvásek, ...) není pro morče vhodné. Mimo jiné se na něm velice dobře daří plísním, kterých si pouhým okem ani nemusíme všimnout. 

Další možností jsou okusovací tyčinky, které fungují taktéž jen jako pamlsek. Pokud se totiž koukneme na jejich složení, nejčastěji v něm najdeme obiloviny, oříšky, semínka, med a často také i vejce. Netřeba snad připomínat, že pro morče je toto složení nevhodné. 

Ve zverimexu taktéž můžeme najít různá okusovací dřívka a kameny. Dřívka vhodná jsou, je však nutné hlídat, zda jsou použité barvy potravinářské a z jakého dřeva jsou vyrobena. Minerální kameny nejenže většina morčat nechce, ale ta, která ho chtějí ho často jen olizují, což na zuby nemá žádný vliv. Umělé podávání minerálů a vitamínů (Jak už ostatně padlo v části o pití) zdravé morče nepotřebuje a jejich nadbytek(Zapříčiněný třeba olizováním kamene z nudy nebo kvůli příchuti) může přivodit zdravotní problémy

Nejúčinější a nejvhodnější jsou na obrušování zubů větve stromů, které můžeme podat morčeti včetně listů a zajistit mu tak daleko větší a vhodnější pochoutku, než by pro něj byl např. suchý chleba. Větvičky netrháme v oblastech, kde by mohlo dojít k jejich znečištění (Např. u silnic, továrních komínů, ...) a dbáme na jejich stav - Napadení škůdci, plísní, ... Mezi vhodné dřeviny patří například Borůvka, Hrušeň, Jabloň, Líska, Rybíz, v malém množství pak větve Borovice, Břízy, Jedle, Lípy, Olše a Smrku.
obrusovanizubu.jpg
 Ukázka dřívek ze zverimexu, která se dají různě připevnit ke kleci. Jde o výrobek firmy JK Animals barvený potravinářským barvivem, v balení byla čtyři dřívka a cena cca. 20 Kč.


 Tráva
Ve volné přírodě tvoří hlavní složku potravy morčat. Ve větší míře jí lze krmit i domácí morče, je však potřeba ho na trávu pomalu zvykat (Platí hlavně u morčat ze zverimexu).
Pokud morče cheme brát ven, a ne mu nosit natrhanou trávu domů, je dobré vyhnout se různým postrojkům, vestičkám, ... a přiklopit ho raději vrškem klece nebo pořídit ohrádku. Kšíry jsou pro morče jen stresem, proto se z nich snaží rychle vyvléknout, v čemž je většinou úspěšné, stejně jako v následném úprku. Pokud už morče do kšírů nacpeme, rozhodně nemůžeme počítat s tím, že se na nich bude chovat jako pes na vodítku.
Trávu podáváme z míst, kde nehrozí její znečištění výkaly a močí psů, průmyslovými hnojivy, výfukovými plyny aut a dalším odpadem. Podání mokré trávy nevadí, nesmí však být zapařená.

Na zimu lze pořidit truhlík nebo větší květináč, travní semeno (Případně se prodává tráva přímo pro domáci zvířata) a vesele pěstovat doma.

lapsyvenku.jpg
Zelenina a ovoce 
Zelenina tvoří hlavní součást morčecího jídelníčku, ale před tím, než bude moci tuto funkci plnit je potřeba především morčata ze zverimexů na zelené krmení pomalu zvykat(Často jsou krmena nekvalitními směskami s nízkým obsahem vlákniny a díky tomu obtížněji tráví). 
Ze zeleniny si morče mimo všech potřebných vitaminů a minerálů bere i spoustu vody, proto je častým jevem to, že morče téměř nepije.  

Množství zeleniny, které morče sní je úměrné jeho velikosti, věku a zdravotnímu stavu.Na jedno dospělé zdravé morče běžného vzrůstu bývá uváděno cca. 150g zeleniny denně, ovoce pak spíše jako pamlsek v menším množství

Zeleninu a ovoce před podáním omyjeme, druhy, u kterých to je potřeba (Například pomeranče, banány, červená řepa, ...) oloupeme (Především kvůli chemickým postřikům) a vypeckujemePozornost věnujeme také jejímu stavu - Nesmí být zapařená, plesnivá, ...
zel2.jpgVhodná zelenina a ovoce (Rajčata, jablka, okurka, mrkev, paprika a celer)



 Vhodná zelenina  nebo ovoce Poznámky
 Kapusta V malém množství, neboť nadýmá.
 Mrkev Při dlouhodobém podávání může měnit odstín barvy srsti.
 Okurka Mezi morčaty většinou velice oblíbená, ideální na přivykání na nového  majitele, běžnou údržbu morčete (Stříhání drápků, srsti, ...) a další.
 Dýně V malém množství pro člověka jedlé druhy.
 Celer
 Brokolice
 Paprika Pozor na pálivé papriky.
 Čínské zelí
 Bílá řepa
 Červená řepa
 V malém množství. S oblibou o ní kolují fámy, že její podání vede k potratu, není to však pravda.
 Kedlubna V malém množství, neboť nadýmá.
 Cuketa
 Květák V malém množství, neboť nadýmá.
 Rajče
 Salát Ledový v malém množství, obsahuje hodně vody.
 Kukuřice V malém množství.
 Zelí V malém množství, neboť nadýmá.
 Fenykl
 Pastinák
 Petržel Nať v malém množství.
 Ředkvičky V malém množství a jen nepálivé ředkvičky.
 Ananas
 Vodní meloun V malém množství, obsahuje hodně vody.
 Hroznové víno Bez peciček a v malém množství.
 Kiwi V malém množství.
 Jahody
 Borůvky
 Rybíz V malém množství.
 Ostružiny
 Maliny
 Šípky
 Banán V malém množství.
 Angrešt
 Mandarinka V malém množství.
 Pomeranč V malém množství.
 Jablko
 Hruška
Pamlsky
Pamlsky jsou ideální v době přivykání na nového majitele nebo "běžnou údržbu" jakou je například stříhání srápků, neboť morče díky ním snáze pochopí, že lidská ruka mu nechce ublížit. Při výběru pamlsku je však - Ostatně jako u každého druhu stravy - potřeba dbát na jeho vhodnost a dávkování, aby se nám z morčáka nestala koule trpící průjmy.
Ve zverimexu nám nejčastěji nabídnou různé dropsy pro hlodavce. Než takové dropsy koupíme, je vhodné přečíst si jejich složení, neboť velká většina jich obsahuje pro morčata nevhodné mléko, med a další přísady. Ze stejného důvodu jsou nevhodné "tyčinky na obrušování zubů", které nejenže zuby neobrousí, ale velice často obsahují právě již zmiňovaný med, zrní, semínka, ořechy a další tučné části.

  Naopak vhodný pamlsek většinou nalezneme přímo ve vlastní lednici, jako napříkladkvalitní džus, kvalitní ovocný čaj (Podáváme neslazený a vychladlý), sušené ovoce (Pozor na kupované, které bývá proslazené) a sušená zelenina. Z kupovaných pak lze doporučit například polštářky Lofty's, vojtěšková kolečka, svatojánský chleba a další.
Pro morčata nevhodná potrava
V otázce nevhodné potravy je potřeba spoléhat hlavně na svůj vlastní úsudek, neboť morče nevhodnou potravu nerozezná. Jako příklad z praxe lze například uvést stravu v některých (velko)chovech. I v dnešní době, kdy je dostupná spousta jiných možností, totiž spousta chovatelů jde cestou nejmenších nákladů, a tím i snížené, pokud vůbec nějaké kvality. Morče se přesto denně hlasitě dožaduje další dávky, která mu pomalu podlamuje zdraví.
Suché krmivo
Ze suchého krmiva je třeba vyhnout se směskám založených na zrní (Např. Vážená směs z OBI a podobných řetězců, některé směsky do firem Darwin's, Avicentra a další),které mají nízký obsah vlákniny a mohou stát za trávicími problémy, granulím s kokcidiostatiky (Výkrmové granule pro králíky tvořící u morčat rezistenci), tučným směskám plným oříšků, semínek a sušeného ovoce (Například některé směsky od Darwin'su) a v neposlední řadě i všem ostatním směskám a granulím, které mají obsah vlákniny pod 15% a tuku nad 4%.
Obrušování zubů
Mezi nevhodné a účel neplnící prostředky na obrušování zubů pak patří jakékoli tvrdé pečivo a tyčinky, které jsou jen nevhodná směska, která je na dřívko uchycena buď pomocí medu, nebo vajíček.
Zelenina a ovoce
Nevhodnou zeleninou pro morčata jsou především brambory obsahující solanin, cibule a česnek dráždící sliznice, lilek a pálivé papričky. Z ovoce nepodáváme třešně, svěstky, broskve, nektarinky, meruňky, avokádo a některé druhy exotického ovoce.
Mléko a výrobky z něj
Mléko, které často obsahují dropsy pro hlodavce (A to i v mnoha "nemléčných" příchutích, jako například borůvky) morče díky obsahu laktózy nedokáže strávit a může tak vést k silnému průjmu. Výrobky jako Actimel, Activia a další pak už vůbec nelze použít pro srovnání rozhozeného trávení, neboť krom výše zmíněného dále neobsahují morčecí probiotika, jako například Bio Lapis. Pro umělý odchov mláďat pak lze doporučit sušené mléko pro koťata.

Žádné komentáře: