Na pravidelném stravování, při kterém se člověk nepřejídá ani nehladoví, není rozhodně nic špatného, odborníci ho proto doporučují. Ještě více ale doporučují dopřát
si alespoň dvě vydatná jídla denně (snídani a oběd), přičemž samotný počet šesti jídel nemusí být dodržován.
Jak totiž dodávají, dvě energeticky vydatná jídla denně nejen pomáhají lidem s nadváhou lépe regulovat tělesnou hmotnost, ale zároveň i kontrolovat hladinu krevního cukru. Stejný typ stravování proto lékaři doporučují i lidem trpícím diabetem 2. typu.
Čeští lékaři svá tvrzení dokládají i výsledky nedávno vyhodnocených testů. Při těch prý jasně vyplynulo, že lidé s cukrovkou konzumující vydatnou snídani a oběd v průměru shodili o více než kilogram více než ti, kteří sice jedli pravidelně šestkrát denně, ale striktně přitom kontrolovali velikost porcí.
S úsměvem tak odborníci potvrzují již dlouho známé přísloví – snídat jako král, obědvat jako princ (rádce) a večeřet jako chuďas, cituje i britský server Dailymail, který vedle dalších zahraničních médií publikoval výsledky zprávy českých odborníků.

Vydatně jíst a nehladovět  

Studie se konkrétně zúčastnilo celkem 54 pacientů ve věku 30–70 let, u kterých byla diagnostikována cukrovka 2. typu. Ti byli rozděleni do dvou skupin, přičemž každá dostala určený přesný dietní režim, který obsahoval o 500 kalorií méně, než je doporučené denní množství.
Diety u obou skupin byly stejného složení, co se týče živin i kalorií. Jedna skupina však dostávala šest menších porcí po dobu 12 týdnů (tři měsíce), zatímco druhá měla možnost bohaté snídaně a oběda (a nedodržovala pravidlo šesti jídel denně). Poté se skupiny v dietních programech vyměnily a pokračovaly tak další tři měsíce.
Po tomto období lékaři měřili u pacientů různé hodnoty, včetně úbytku hmotnosti a také obsahu tuku na játrech. Při obou dietních programech jedinci shodili, ti, kteří si dopřávali vydatnou snídani a oběd, však o něco více než ti se šesti menšími porcemi denně (3,7 kg oproti 2,3 kilogramu), jak potvrdila i lékařka Hana Kahleová z Centra diabetologie IKEM v Praze.
Obsah tuku na játrech také poklesl u obou sledovaných skupin, u jedinců stravujících se vydatněji ale opět o něco více.
„V současné době se diskutuje, zda je zdravější jíst častěji menší jídla, nebo větší jídla s delšími časovými odstupy. Přestože se diabetikům doporučuje jíst častěji a zdůvodňuje se to lepší kontrolou glykémie, zde se podařilo prokázat, že toto opatření vedlo u diabetiků 2. typu k většímu váhovému úbytku i zlepšení citlivosti na inzulín a dalších metabolických ukazatelů spojených s diabetem,“ dodává předsedkyně České diabetologické společnosti prof. MUDr. Terezie Pelikánová, DrSc., která studii vedla.

Nadváha není jen estetický problém 

Nadváha představuje celosvětově stále narůstající problém, a není rozhodně nepříjemná jen z estetického hlediska. Nese s sebou totiž i řadu zdravotních potíží – kardiovaskulární onemocnění, problémy kožní, ortopedické, v horším případě i selhávání orgánů nebo nádory, a samozřejmě také právě diabetes.
Podle zjištění trpí diabetem jen v České republice více než 800 tisíc lidí a noví pacienti stále přibývají. Nová léčebná strategie a výsledky českých vědců jsou výrazným posunem při léčbě diabetu. I tak je ale podle samotných aktérů průzkumu celou věc potřeba ještě dále zkoumat. Jedním ze sledovaných bodů by měly být například frekvence a přesné načasování jednotlivých jídel.