neděle 30. března 2014

Udělejte si rychle řidičáky, nebo je budete mít jen dočasně

Vypadá to, že ministerstvo dopravy předloží zanedlouho návrh zákona, kde se zaměří hlavně na začínající řidiče. Kdo si udělá řidičák, dostane ho jen na zkoušku na dva roky.


Je pravda, že hodně problémů na silnici dělají nejmladší řidiči. Mladí kluci, kterým patří s volantem v ruce svět, machrují a přecení své síly. Pak se dozvídáme, jak zemřelo několik mladíků, když jeli z diskotéky. Ale ani mladé slečny na tom nejsou nejlépe. Ty mají problém s tím, že za volantem velmi často zapomínají na to, že nemají volat, že mají dát přednost zprava apod. Policisté znají spousty takových dívek, které se nerozhlédly na křižovatce a srazily třeba projíždějící motocykl.
A tomu by měl nový zákon zabránit. Má zvýšit tlak na řidiče-začátečníky, a to tak, že by jim byl vydán řidičský průkaz jen na dvouletou zkoušku. Navíc by jim byl snížen limit pro odebrání řidičského průkazu na osm bodů (normálně je dvanáct).
Navrhovaný zákon o autoškolách má navíc vyřešit problémy s udělováním řidičských průkazů bez řádného proškolení, bez testů apod. Zvýšit by se měla kvalita výuky, počet vyučovacích hodin, což ovšem patrně povede opět ke zvýšení ceny.
Takže pokud chcete řidičský průkaz, neváhejte. Odhadem máte poslední rok až dva na to, abyste si ho udělali za současných podmínek a cen.

Žádné komentáře: