pondělí 23. ledna 2012

Krvácení po styku: 9 nejčastějších příčin

Právě jste se spolu vyspali, ale místo romantické dohry pospícháte do koupelny, protože začnete krvácet. Jaké jsou nejčastější příčiny této nepříjemné komplikace?
Krvácení po sexu je poměrně častým problémem, který ve svém životě musí alespoň jednou řešit v podstatě každá žena. Postkoitální krvácení se může objevit z celé řady příčin. Tady jsou:

1. Vaginální dysplazie


Slovy vaginální dysplazie označují odborníci jakýsi předrakovinový stav, tedy změny na děložním čípku, které mohou mít do budoucna fatální následky. Riziko se zvyšuje s množstvím sexuálních partnerů, zahájením sexuálního života před osmnáctým rokem, či prodělaná pohlavně přenosná choroba.

2. Chlamydie


Bakteriální infekce, která se obvykle přenáší sexuálním stykem nebo kontaktem s ejakulátem, poševním sekretem, nebo krví.

3. Kapavka:


Pohlavní choroba způsobená bakteriemi, která je relativně dobře léčitelná.

4. Zánět pochvy, zánět děložního hrdla:


Zánět, otok a infekce pochvy nebo děložního hrdla. Léčba je závislá na příčině.

5. Polypy děložního hrdla:


Polypy děložního hrdla jsou hladké, červené či nafialovělé výrůstky, které vyrůstají z tkáně děložního čípku či hrdla. Mohou způsobovat krvácení i mimo menstruaci. I když jsou v naprosté většině případů nezhoubného původu, odesílají se na histologický rozbor.

6. Trichomoniáza:


Pohlavně přenosná choroba způsobená prvokem jménem bičenka poševní. Při vaginálním porodu může být také přenesena nakaženou matkou na plod. Může způsobovat zánět pochvy, ale i neplodnost.

7. Kvasinková infekce:


Přemnožení kvasinek, které se nachází ve vaginálním prostředí i zdravých žen. Častými symptomy jsou svědění, pálení, tvarohovitý zapáchající výtok, ale může se objevit i krvácení mimo menstruační cyklus.

8. Endometrióza:


Při endometrióze se částečky endomteria (výstelky dutiny děložní) nachází mimo dutinu děložní. Jejich výskyt přitom rozhodně není omezen pouze na oblast pánve, ale mohou se nacházet prakticky kdekoli. Kromě bolestivé menstruace, bolestmi v podbřišku, bolestivým pohlavním stykem, se může projevovat i krvácením po sexu.

9. Fibroidní nádory:


Výrůstky v děloze, které vznikají z abnormálního růstu buněk. Jedná se obvykle o benigní nádory, jen málokdy (v cca 1%) jde o zhoubný nádor. Symptomy, které je doprovází, se se velmi liší a některé ženy nemusí pociťovat vůbec žádné komplikace. Poměrně častým problémem je však právě krvácení po pohlavím styku.

Žádné komentáře: