čtvrtek 18. února 2016

Spočítejte ovoce! Miliony lidí si lámou hlavu s dětskou hříčkou


Jednoduchá dětská hádanka zamotala hlavu celému světu. Lidé se na sociálních nemohou dopočítat, kolik jablek, kokosů a banánů vlastně vidí. Za pár dní "ovocnou" úlohu sdílely statisíce lidí lidí a řešení nabízely miliony lidí na celém světě. Dokážete to spočítat?
Matematická rovnice využívá jablka, banány a kokosové ořechy jako zástupné symboly za číslice. Vaším úkolem je spočítat, jaké číslo se za kterým plodem ukrývá a vyřešit následně poslední řádek rovnice, kde se ovoce sečte.

Příklad
Zdroj: TN.cz

Tisíce lidí tvrdí, že součet posledního řádku kokosu, jablka a banánů je 14. Další tvrdí, že výsledek je 15, jiní 16 nebo 18. A řešením je podle jiných 20 nebo úplně jiné číslo. Přitom je to docela jednoduché (aspoň si to myslíme :-)). Stačí být pozorný.



Kolik vyšlo vám? Tady nabízíme naše řešení.
Příklad - 1


Začátek úlohy je jednoduchý. Součet tří jablek je roven 30. Tudíž jedno jablko má hodnotu 10. (10 + 10 + 10 = 30). 

Příklad - 2
V dalším řádku se lze snadno dopočítat, jaká hodnota se skrývá za trsem banánů. Pokud víme, že jablko = 10, potom dva trsy banánů = 8, jeden trs banánů = 4. (10 + 4 + 4 = 18). 

Příklad - 3
V třetím řádku, když od trsu banánů (4) odečteme kokos, dostaneme číslo 2. Což znamená, že kokos se rovná rovněž 2. (4 - 2 = 2). 
Příklad - 4
A ve čtvrtém řádku můžeme řešit: Půlka kokosu (1) + jablko (10) + trs banánů (pozor! je o jeden banán menší než ty předchozí, tzn. 3). A výsledek je: 1 + 10 + 3 = 14.

Žádné komentáře: