sobota 11. července 2015

Vědci varují: Slunce brzy usne, čeká nás malá doba ledová!

Máte pocit, že v posledních letech je nadprůměrně teplo, zimy jsou krátké a teplé a léta naopak dlouhá a parná? Za pár let si na ně ještě rádi vzpomenete. Vědci totiž varují, že nás podle všeho čeká malá doba ledová.
Vědci prudké ochlazení předpověděli díky nové metodě měření takzvaný slunečních cyklů, které jsou dlouhé 11 let. A vypočítali, že cyklus mezi lety 2030 a 2040 bude hodně vybočovat z normálu.

Podle Daily Mailu, který studii cituje, jde o to, že intenzita slunečního záření je dána interakcí mezi dvěma vrstvami - vrstvou povrchovou a potom vrstvou hluboko v nitru hvězdy.

A v cyklu mezi lety 2030 až 2040 se prý tyto dvě vrstvy nebudou podporovat jako obvykle, ale naopak se prý jejich účinky vyruší. A to způsobí, že Slunce jako by usne a bude vysílat přibližně jen čtyřicet procent tepla než vyzařuje běžně.

Dojde tak k takzvanému Maunderovu minimu, které se vyskytlo už mezi lety 1638 až 1715. V té době se zemské podnebí výrazně ochladilo a nebylo proto výjimkou, že sníh zůstával i v Evropě v nížinách po celý rok.

Dokonce se traduje, že dřevo, z něhož jsou vyrobeny slavné housle, takzvané stradivárky, bylo hustší a kvalitnější právě díky tomu, že stromy v této malé době ledové rostly pomaleji. Výrobce hudebních nástrojů Antonio Stradivari se totiž narodil jen krátce před tím, než Maunderovo minimum udeřilo.

Žádné komentáře: