sobota 11. dubna 2015

Vláda schválila návrhy dvou zákonů z balíčku branné legislativy – na vojnu v 18?


Vláda na svém večerním zasedání schválila dva zákony z balíčku branné legislativy – novelu branného zákona a zákona o zajišťování obrany České republiky a dalších souvisejících zákonů, a návrh zákona o vojácích v záloze. Nyní se projednávání zákonů přesune do parlamentu.
„Jedná se o dlouhodobě připravované legislativní změny, které nám umožní pružně a rychleji reagovat na případné změny bezpečnostní situace. Pravidelné odvody osmnáctiletých umožní armádě získat objektivní přehled o zdravotním stavu populace a ochotě lidí podílet se v případě ohrožení na obraně země. Chceme také posílit roli aktivních záloh,“ shrnul změny ministr obrany Martin Stropnický.
Novela branného zákona
Hlavní navrhovanou změnou je obnovení pravidelných odvodů. Nejde o obnovení základní vojenské služby. Ta byla zrušena v roce 2005 a s jejím obnovením Ministerstvo obrany nepočítá. Veškerá příprava vojáků v záloze bude v době míru i nadále probíhat pouze na základě dobrovolnosti.
Od 1. ledna 2017 se mladí muži a ženy, kteří v tomto roce dovrší 18 let, podrobí odvodnímu řízení. Poté budou zařazeni do evidence vojáků v záloze. Odvedeným občanům (tj. vojákům v záloze) se umožní zúčastnit se dobrovolného vojenského cvičení.
Nově se zavádí vedle pravidelných vojenských cvičení pro příslušníky aktivních záloh i možnost jejich podílu na plnění úkolů ozbrojených sil v rámci operačního nasazení, a to i v zahraničí. Nově budou moct být zařazení do aktivní zálohy po určitou dobu (nejvýše tří let) i bývalí vojáci z povolání.
Zachovává se současná úprava, kdy v případě ohrožení státu a Parlamentem České republiky vyhlášeného stavu ohrožení státu nebo válečného stavu, začne armáda s výcvikem vojáků povolaných do mimořádné služby. Zároveň budou moci být za této situace na základě rozhodnutí vlády povoláni k odvodnímu řízení i ti, kdo dosud odvedeni nebyli.
Průběh odvodního řízení
Odvodní řízení bude v praxi znamenat vyplnění dotazníku a povinnost dostavit se před odvodní komisi, která posoudí zdravotní a osobnostní způsobilost občana k výkonu vojenské služby. K odvodnímu řízení bude Krajské vojenské velitelství pravidelně každoročně povolávat na základě údajů získaných ze základního registru obyvatel občany, kteří v kalendářním roce dosáhnou věku 18 let.
Pro ty, kteří odvodní řízení neabsolvovali, protože se na ně tato povinnost po roce 2005 nevztahovala, nedochází k žádné změně a budou v případě potřeby povoláni k odvodnímu řízení až po vyhlášení stavu ohrožení státu nebo válečného stavu.
Odmítnutí výkonu vojenské činné služby
Novela se nijak nedotýká aplikace ústavního práva odmítnout výkon vojenské činné služby. Každý občan má právo odmítnout ji z důvodů svědomí nebo náboženského vyznání. V tom případě se na něj v případě vyhlášení stavu ohrožení státu nebo válečného stavu vztahuje zákonná pracovní povinnost.
Odvody žen
Od roku 2005 se vztahuje branná povinnost v ČR i na ženy. Nyní se na ně bude vztahovat i odvodní řízení. Důvodem je rovnost před zákonem a soulad s Ústavou ČR.
Výjimky u odvodů
Novela branného zákona samozřejmě pamatuje na výjimky a omezení např. v podobě těžce zdravotně postižených nebo těhotných žen, dále se nebudou týkat policistů, hasičů nebo osob, které pečují o dítě do 3 let.
Počty odvedených za rok
Podle statistik dovrší 18 let zhruba 100 tisíc obyvatel ročně.
Finanční náklady na odvodní řízení
Finanční náklady na zajišťování pravidelných odvodních řízení se odhadují ve výši 230 mil. Kč ročně.
V novele branného zákona je obsažena i poměrně rozsáhlá novela zákona o zajišťování obrany České republiky, tedy zákona č. 222/1999 Sb. Novela je spíše technického charakteru a reaguje na vývoj práva od vzniku tohoto zákona. Upřesňuje obsah a použití řady institutů, které jsou nezbytné k činnosti při zabezpečování obrany orgány veřejné moci. Novela ale také stanoví právní rámec pro vzdělávací, výchovnou a osvětovou činnost v oblasti zajišťování obrany státu ministerstvem.
Návrh zákona o službě vojáků v záloze
Návrh zákona o službě vojáků v záloze upravuje průběh služby vojáků v povinné a aktivní záloze. Cílem nového zákona je zatraktivnění služby v aktivní záloze a maximální přiblížení služby vojáků v záloze podmínkám služby vojáků z povolání.
Odměna vojáků v aktivní záloze, která se vyplácí za každý měsíc zařazení do aktivní zálohy, se zvýší ze současných 500 Kč na 1 000 Kč. Studentům vysokých škol, kteří požádají o zařazení do aktivní zálohy, bude přiznána motivační odměna ve výši 20 000 Kč za rok.
Zaměstnavatelům vojáků v aktivní záloze bude po dobu výkonu vojenské činné služby, tedy například po dobu, kterou stráví voják v aktivní záloze na vojenském cvičení, vyplácena finanční podpora ve výši průměrného hrubého měsíčního platu oznámeného Českým statistickým úřadem. Buď ve výši 100 % v případě neplánovaného výkonu vojenské činné služby, nebo ve výši 2/3 v případě plánovaného výkonu vojenské činné služby.
Nově voják obdrží po dobu cvičení odměnu odpovídající služebnímu tarifu vojáka z povolání na daném místě.

Žádné komentáře: