pondělí 30. března 2015

Kombinování různých metod antikoncepce

Ideální antikoncepce neexistuje a vždy, když dojde k souloži, je nějaké riziko otěhotnění. Od dob, kdy to lidé zjistili, vymysleli spoustu více či méně spolehlivých metod, jak otěhotnění zabránit. Kombinací některých z nich je možné šanci na otěhotnění ještě snížit. Co ale kombinovat a jak?

Princip kombinování

Každá metoda má svou spolehlivost. Přehled spolehlivosti antikoncepčních metod najdete v článku  včetně popisu, co je to . Při kombinování jde o to, co nejvíce snížit riziko otěhotnění, minimalizovat rizika a někdy hraje podstatnou roli i cena.
Princip kombinování je jednoduchý. Nakresleme si obrázek, kde za každý styk uděláme jednu hvězdičku. Barevně rozlišme, co se děje. Pravděpodobnost otěhotnění
Pro jednoduchost si představme, že máme metodu, která v 10% propustí spermie do dělohy. Je to vidět na obrázku jako první řádek, zelená v něm znamená zastavené spermie, modrá znamená, že tato metoda selhala a spermie se dostanou dále. Stejně tak to platí i pro další řádky, každý desátý selhává.
Druhá metoda má stejnou spolehlivost, ale je zakreslená do sloupců. Opět, zelená znamená fungování metody, žlutá její selhání.
Na obrázku jsme dostali čtyři barvy:
  • Pro zelené hvězdičky fungují obě metody. Je to celých 81% případů.
  • Modré hvězdičky znamenají, že první metoda selhala. Ale protože jsou na začátku sloupce, funguje první metoda. Pokryje se tak dalších 9% případů. Jsme na 90%, kde spermie zastavila už první metoda. Opravdu, zbývajících 10% odpovídá spolehlivosti první metody.
  • Dostáváme se ke žlutým hvězdičkám, kde první metoda selhala. Ale situaci zachraňuje druhá metoda, která funguje a odvrátí nebezpečí. To je dalších 9%, takže na 99% můžeme být v klidu.
  • Zbývá červená hvězdička, kde selhaly obě metody. Je to jedna ze sta, takže 99% spolehlivost.
Obě metody samostatně mají menší spolehlivost, než když je zkombinujeme. Platí to ale za předpokladu, že se metody nijak neovlivňují a jedna nemůže snížit pravděpodobnost druhé. A za předpokladu, že se metody neovlivní, dají se kombinovat i tři, čtyři, metody…

Jak zjistit reálnou spolehlivost?

Nyní si na příkladu ukážeme, jak si můžete zjistit spolehlivost zkombinovaných antikoncepčních metod.
Mějme pár, který používá pouze kondom, ale spolehlivost kondomu se jim zdá nízká. Vyberou si proto ještě spermicid a chtějí vědět, jak spolehlivá jejich kombinace bude.
Kondom má pearl index 2 až 15. Berme nejhorší alternativu, 15. To znamená, že když spolu budou rok žít sexuálním životem, mají 15% šanci na otěhotnění.
Samotný spermicid má pearl index 4–25. Zvolme hodnotu 25, ať je nejhorší případ. Samo o sobě je to méně, než má kondom. Ale pusťme se do výpočtu, ať uvidíme, jak na tom bude kombinace.
Nejdříve si vypočítáme šanci na selhání obou metod. Ta musí být ve formě čísla v rozsahu 0 až 1, kde 0 je naprosto spolehlivá metoda bez selhání a 1 je jistota, že dívka otěhotní. Tento výpočet je jednoduchý, 15% je 15/100. Takže šance ne otěhotnění během roku používání je 0,15. Stejně tak si vypočítáme i šanci na selhání spermicidu. Ta je rovna 0,25.
Dalším krokem je jejich zkombinování. Nahoře vedle obrázku jsme použili násobení, použijeme je i teď. 0,15*0,25=0,0375.
Toto číslo je pro většinu lidí nic neříkající. Když je převedeme zpět na pearl index, jsme na 3,75 v nejhorším případě. Pro nejlepší případ platí při kombinaci obou metod pearl index jen 0,08.

Kdy kombinovat antikoncepci?

Dá se říct, že kdykoliv. Existuje ale několik důvodů, kdy je velmi dobrý důvod o takové kombinaci přemýšlet:
  1. Nedůvěřujete zcela antikoncepční metodě, kterou běžně používáte.
  2. Je-li možnost selhání běžně používané metody (například HA po zapomenutí pilulky).
  3. Přineslo-li by těhotenství velké komplikace (například při nízkém věku, existenčních problémech,…).
  4. Ohrozilo-li by těhotenství zdraví nebo život matky či dítěte.
  5. Při léčbě urogenitálních infekcí vždy přidejte kondom, ať si infekci nepřehazujete navzájem. Pokud jej již nepoužíváte, nebo pro vás není dostatečnou ochranou.
  6. Při sexu s náhodným partnerem platí rovněž bod 5.
  7. Neberte menstruaci jako antikoncepční metodu. Použijte při ní kondom a snížíte tak i riziko zavlečení infekce do pochvy.

Kdy antikoncepční metody nekombinovat?

Jsou jen dva důvody, kdy není nutné antikoncepční metody kombinovat. A to:
  1. Zdravotní důvody, třeba riziko trombózy u HA nebo alergie na latex u kondomu.
  2. Tehdy, když je efekt druhé metody výrazně menší, než její cena. Nemělo by cenu u metody s pearl indexem 0,5 posouvat pearl index na 0,1, kdyby to stálo trojnásobek toho, co stojí ta první.

Co se dá kombinovat?

Kombinovat je možné všechny metody, které se navzájem neovlivňují, tzn. mají jiný mechanismus fungování.

Přerušovaná soulož

U každé metody je možné přerušit soulož před ejakulací. Pearl index to sníží asi 0,115×. Navíc, nic to nestojí.

Kondom

Je to nejlepší metoda pro kombinování a jediná, která poskytuje rozumnou ochranu před pohlavními nemocemi.

Spermicid

Spermicid je možné kombinovat prakticky se vším. Je volně dostupný, ale s poloviční spolehlivostí proti kondomu a většinou i vyšší cenou.

Metoda plodných a neplodných dní

Tato metoda jde také kombinovat většinou antikoncepčních metod. Snad jen s výjimkou hormonální antikoncepce, kde žádný menstruační cyklus není a plodné dny neexistují, takže tam se tato metoda míjí účinkem.

Co nikdy nekombinovat?

Existují i kombinace antikoncepčních metod, které se nedoporučují nebo můžou být i nebezpečné. Takže nikdy nekombinujte

Různé druhy hormonální antikoncepce

Zkombinování více hormonálních přípravků může být nebezpečné pro zdraví. Navíc fungují na stejném principu a jestliže určitá dávka hormonu stačí k zablokování ovulace, dvojnásobná dávka hormonů ji už více nezablokuje. Proto je kombinování hormonálních metod (prášky + injekce apod.) zdravotním rizikem, které ničemu nepomůže. Pokud se tedy nepodaří vyvinout hormonální antikoncepci pro muže.

IUD + hormonální antikoncepce

Metody, o kterých rozhoduje gynekolog a nebo je aplikuje, by měly být kombinovány ve spolupráci s ním, aby se například hormonální antikoncepce nepohádala s hormonálním nitroděložním tělískem.

Závěrem

Jsou situace, kdy je těhotenství z nějakého důvodu nepřijatelné a přitom hrozí riziko selhání hormonální antikoncepce. Pár je pak postaven před rozhodnutí, zda se vzdát pohlavního styku a nebo zkombinovat několik metod. Doufám, že informace z tohoto článku vám pomohou při rozhodování a zvolíte správně.

Žádné komentáře: