pátek 6. února 2015

Z ubytovny hrůzy tajně vyvezli tři muže. A posadili je v nemocnici

Skandály kolem přerovského "chudobince", kde žili nemocní, staří a postižení lidé v otřesných podmínkách, pokračují. Kdosi z této ubytovny se nechutným způsobem zbavil tří mentálně postižených mužů. Prostě je odvezl do čekárny nemocnice a do rukou jim dal zdravotní dokumentaci.
Tři mentálně postižené muže našli lidé brzy ráno sedět na chodbě brněnské Nemocnice Milosrdných bratří. Měli prý žízeň, hlad, ale každý z nich držel svou lékařskou dokumentaci. Teprve z ní lékaři zjistili, že všichni tři muži byli předtím ubytováni právě v přerovské ubytovně hrůzy. Na tu upozornila před několika dny senátorka Jitka Seitlová.

V ubytovně přežívá asi čtyřicet lidí v neuvěřitelně otřesných podmínkách. Většinou jsou to staří, slabí a nemocní lidé, kterým uplynula lhůta, po kterou mohli být v léčebně dlouhodobě nemocných. Tak se dostali na přerovskou ubytovnu, kterou vlastní Pavel Mirga.

Každý z obyvatel nuzné ubytovny platil měsíčně za ubytování a jídlo přes deset tisíc korun. I tak byli ale lidé často o hladu. Někdy dostávali za celý den jen suchý toust k snídani a večeři nebo polévku. O všech čtyřicet se staral jeden člověk. Ubytovna má pouze jedinou sprchu, která je navíc nepřístupná vozíčkářům.
Úřady už rozhodly, že ubytovna musí být do konce února uzavřena. A tajný převoz tří mužů z ubytovny do brněnské nemocnice je patrně přípravou na vyklizení objektu.

"Jsou to lidé z ubytovny pana Mirgy v Přerově. Nechali je naproti na vrátnici, nedali jim ani žádné věci a nikomu nedali vědět, že tam jsou. Je to strašné. Kdyby to alespoň řekli předem nám, do Přerova bychom si pro ně přijeli a snažili bychom se jejich situaci řešit," řekla MF Dnes šéfka přerovského referátu péče o zdravotně postižené Lea Janků. Sám majitel ubytovny Mirga tvrdí, že netuší, kdo muže odvezl.
tn.cz / David Garkisch

Žádné komentáře: