pátek 13. února 2015

Jiřina Vetchý nechtěl hrát Okresní přebor se Sobotou

Jiřina Vetchý nechtěl hrát Okresní přebor se Sobotou
Jiřina Vetchý nechtěl hrát Okresní přebor se Sobotou
Rozhovor - Nejnadějnější novinkou z podzimního tématu televize Nova je seriálOkresní přebor, jenž značí jistý přelom v české tvorbě. Těžko říct, zda na něj dokáže rychle někdo navázat, ale každopádně se zde podařilo spojit dohromady řemeslnou profesionalitu, která mu dodává hladkost a spád, s velkou spontánností a autenticitou.

Okresním přeboru (první výkop je v pondělí 6. září) se konečně na obrazovce v rámci zábavné tvorby používá každodenní jazyk, a přitom se jen planě nekecá - skoro každá replika je buď přesně vypointovaný vtip, nebo komentář k tomu, jak se dnes žije na české vesnici. Těžko si také vzpomenout na seriál, kde by byla lepší sestava lépe sladěných herců.
Dokonce i ti, kteří jsou v povědomí veřejnosti zafixováni v jednorozměrné škatulce, zde excelují dosud nevídaným způsobem. Například Luděk Sobota zde slaví svůj ohromující návrat a jeho civilní výkon přesvědčí i mnohé odpůrce, že je vynikající a nejen komediální herec - zřejmě nejlepší přirovnání k tomu, jak Sobota působí vOkresním přeboru, by byly poslední role Billa Murrayho.
A Ondřej Vetchý v roli hrajícího kapitána, kterému všichni říkají Jiřina? Těžko rozhodnout, zda takhle dokonalého sportovního primitiva s duší sedmiletého spratka, musíte zahrát, nebo v sobě jen objevit.

Žádné komentáře: