sobota 31. ledna 2015

Starosta Dubí: Romská rodina tu na dávkách brala 92 tisíc každý měsíc

ROZHOVOR Existují romské rodiny, které se "importem" příbuzných ze Slovenska dokážou příjmově dostat před manželský pár pracující jako střední management.
Až tak je podle starosty Dubí u Teplic Petra Pípala (ODS) český sociální systém benevolentní. V kraji, kde mzdy velmi často padají pod celorepublikový průměr, se tak Romům vyplatí nepracovat. I těm slovenským. Naši východní sousedé totiž zpřísnili vyplácení sociálních dávek, což pro řadu tamních Romů bylo signálem k odchodu do ČR. Aby také ne, ve státě, kde několikačlenná rodina může na dávkách měsíčně získat až 92 tisíc korun, je život na podpoře skutečným rájem.

Severočeské Dubí u Teplic má s kriminalitou sociálně nepřizpůsobivých, zejména slovenských Romů, menší problémy než jeho okolí včetně Teplic, s nimž přímo sousedí. Lidé v kraji v této souvislosti zmiňují starostu Petra Pípala (ODS), který údajně přišel na to, jak udělat z městečka na úpatí Krušných hor normální místo k žití. Sám starosta to ale odmítá, bez problémů není nikdo zde na severu. A nejen tam, v důsledku politiky polistopadových vlád vůči romské menšině prý sedí na sudu prachu obyvatelé mnoha měst, jen o tom dosud neví. Stačí prý jedna šikovná realitní agentura, která si uvědomí, že na bytech pro nepřizpůsobivé a ubytovnách vydělá mnohem víc než prodejem nových bytů na pražských Vinohradech.

Pane starosto, o Vašem městě se říká, že je jakýmsi ostrůvkem klidu na neklidném severu, který poslední rok trápí problém v podobě Romů ze Slovenska, na nichž vydělávají různí spekulanti s nemovitostmi. Jaká je tedy realita podle vedení města? Podařilo se Vám opravdu zamezit eskalaci problému, který v těchto dnech trápí nejviditělněji asi Šluknovský výběžek?
Dubí tento jev trápí podobně jako ostatní místa tady na severu. A opravím vás ještě jednou, už nehovoříme jen o problému severních Čech, vzhledem k tomu, že mám příbuzné po celé ČR, vím, že příliv nových Romů se týká všech míst, kde se uchytily ony podivné realitní kanceláře, které na nich vydělávají. Samozřejmě ne v takové míře.
Co se podle Vás stalo tak zásadního, že nyní problematiku slovenských Romů vnímají mnozí občané tak intenzivně, že jsou schopni pořádat pochody k romským ubytovnám a vyvolávat potyčky s policisty?
Je to celé o jedné věci. Způsobil to diametrální rozdíl výplaty sociálních dávek na Slovensku a v ČR. Bohužel na základě mezinárodní dohody mezi ČR a SR může občan jedné z těchto zemí využívat sociálního systému v zemi druhé, čehož mnozí využívají. A proto problém graduje letos, loni totiž Slovensko opět zpřísnilo podmínky poskytování sociální podpory. Problém navíc umocňuje fakt, že nikdo v této zemi nekontroluje výplatu příspěvku na bydlení, který je hromadně zneužíván.
Jaký rozsah má podle Vás toto zneužívání příspěvku na bydlení?
Stal se z něj obrovský byznys, je jedno, jak vysokou částku jako příjemce příspěvku přinesete na faktuře, ty peníze jdou na účet poskytovatele ubytování a nikdo tu výši nekontroluje. Takovýto byznys, pokud má být úspěšný, musí probíhat na správném místě. A tím jsou regiony jako třeba Šluknovsko, kde kvůli nedostatku práce nastal obrovský úbytek obyvatel a ceny bytů tam klesly na minimum. A nejen tam, Teplice, Ústí nad Labem, Krupka, tam všude najdeme podobné podnikatele. Pokud toto neskončí, tak se problém bude jen zvětšovat. ČR musí okamžitě změnit přístup k tomuto dlouhodobě neřešenému problému.

Žádné komentáře: