čtvrtek 15. ledna 2015

Denní sprchování škodí, tvrdí experti! Jak často se máme mýt?

Dnešní doba přeje voňavým, vymydleným lidem. Dermatologové ovšem upozorňují, že zvyk sprchovaat se tak často, jak máme zrovna náladu, je velkou chybou.
Někteří lidé si ve sprchování libují, ráchají se pod vodním proudem jako tuleni a ještě si u toho prozpěvují. Jiní lidé naopak sprchování nesnášejí a odbývají ho nejvyšší možnou rychlostí.

Obě skupiny ovšem mají společné to, že se sprchují zbytečně často. Společenská inteligence a výchova se nám snaží namluvit, že je potřeba se sprchovat alespoň jednou denně. Dermatologové ovšem nesouhlasí!

"To, jak často se sprchujeme a jak sami vnímáme vlastní tělesný zápach, je nyní víceméně kulturní fenomén," upozorňuje primář z newyorské nemocnice Mount Sinai Joshua Zeichner. Podobně mluví i bostonská lékařka Ranella Hirschová, která dodává, že lidé ze Západu se koupou zbytečně často a měli by si to uvědomit.

Oba dermatologové se shodují, že příliš časté sprchování, především v horké vodě, našemu zdraví spíš škodí než prospívá. Opakované "oplachování" totiž vysušuje a dráždí pokožku, splachuje z povrchu těla prospěšné bakterie a zvyšuje riziko popraskání kůže. Vzniklými škvírami se pak do těla může dostat infekce.

A totéž platí dvojnásob pro kojence a batolata. Takto malé děti se prý rozhodně nemají denně koupat. Trocha té špíny navíc naopak prckům prospěje, protože jejich kůže nebude přecitlivělá a dítěti se tak snáz vyhnou alergie nebo různé ekzémy.

A jak často bychom se tedy měli sprchovat? Podle Zeichnera a Hirschové úplně stačí skočit pod vodní proud jednou za dva, občas i za tři dny.

"Pokud byste to nevydrželi, můžete si nejzaneřáděnější části těla jako jsou podpaží, obličej nebo rozkrok otřít hygienickými ubrousky nebo namydlenou žínkou. To prý úplně stačí.

Žádné komentáře: