úterý 28. října 2014

Zhubněte sexem: Musíte však znát JEDNO důležité pravidlo!

Sex je významnou pohybovou aktivitou navzdory tomu, že se loni snažili někteří odborníci tvrdit opak. Přesvědčeni o tom jsou vědci z Kanady, podle nichž se při sexu spaluje poměrně dost energie. Možná ne tolik co při běhání, ale energetický výdej při sexu se výdeji při sportu hodně blíží. Lidé milující se pravidelně tak výrazně prospívají svému zdraví.

Hodina milování v posteli se z hlediska energetického výdeje rovná půlhodince běhu na páse v posilovně, tvrdí vědci z Univerzity v Québeku. Tudíž je možné  zařadit sex do svého fitness plánu, je však potřeba počítat s tím, že pokud má být skutečným spalovačem kalorií, musí být fyzicky aktivní a trvat déle než pár minut.

Muži spálí za půl hodiny sexu kolem 120 kilokalorií, ženy kolem devadesáti,“ tvrdí vědci z Québeku.

Muži, protože bývají při souloži aktivnější, spálí energie více. A někteří, kdo mají rádi intenzivnější kopulaci, pálí ještě více kalorií.

Ve studii Energy Expenditure During Sexual Activity In Young Healthy Couples (Energetický výdej během sexuálních aktivit u mladých zdravých párů) pak vyšlo najevo, že muž spálí v průměru 4,2 kilokalorie za minutu soulože, zatímco na běžícím páse spálí 9,2 kilokalorie. Žena při sexu spálí v průměru 3,1 kilokalorie za minutu a 7,1 kilokalorie za minutu při běhu na páse.

Sex má však mnoho dalších fyzicky a psychicky blahodárně působících aspektů, které při běhu na páse člověk zažít nemůže.

Tyto výsledky naznačují, že sexuální aktivity mohou být potenciálně považovány za významné cvičení… navíc muži i ženy tvrdí, že hodina milování je mnohem příjemnější než půlhodina běhu na páse,“ dodávají autoři výzkumu z Québeku.

Optimální denní energetický příjem se pohybuje kolem 8 500 až 12 000 kilojoulů podle věku, pohlaví, hmotnosti a náročnosti povolání či pohybu. Pokud se člověk denně miluje hodinu – což tedy činí jen minimum populace – v případě muže spálí 240 kilokalorií tedy 1 005 kilojoulů. V případě ženy 180 kilokalorií neboli 754 kilojoulů. To je asi deset procent denního energetického příjmu.
Autor: Kristýna Vágnerová

Žádné komentáře: