středa 13. srpna 2014

Brit si postavil vlastní silnici

Jistý Brit se rozhodl vzít situaci do svých rukou a investoval své ušetřené peníze do výstavby cesty, díky které se ostatní řidiči budou moci vyhnout objížďce.

Britské ministerstvo už nějaký čas otálelo s opravou silnice mezi městy Bath a Bristol, kterou poničily sesuvy půdy. Řidiči tak museli absolvovat více než dvacetikilometrovou objížďku, z čehož příliš nadšení nebyli. Dvaašedesátiletý podnikatel Mike Watts se rozhodl postavit se celé situaci čelem a vybudoval zde 365 metrů dlouhou komunikaci, díky které se motoristé objížďce vyhnuli.
Soukromá silnice Foto: SWNS.com / BusinessFactory s.r.o.
Soukromá silnice. Foto: SWNS.com / BusinessFactory s.r.o.
Mike Watts původně předpokládal, že celá výstavba ho nevyjde na víc jak 50 000 liber, což je asi 1,75 milionů korun, ale nakonec se celková částka vyšplhala na trojnásobek. O svou silnici se musí také denně starat, což zvyšuje jeho náklady o 1000 liber (asi 35 000 korun).

Britská vláda se současně zavázala, že původní silnici otevře na konci roku, tedy za méně než 5 měsíců. Mike by samozřejmě rád získal zpět svou investici (okolo 300 000 liber), kterou chce získat pomocí zavedení mýtného. Motocykly platí libru, osobní automobily a dodávky dvě libry a ostatní vozidla tři libry. Je možné si dokonce zakoupit i zvýhodněné jízdné.
Soukromá silnice Foto: SWNS.com / BusinessFactory s.r.o.
Soukromá silnice. Foto: SWNS.com / BusinessFactory s.r.o.
Britské ministerstvo dopravy si spočetlo, že Mike Watts by mohl výběrem mýtného nejen pokrýt svou investici, ale současně si i slušně vydělat. To se nelíbí úřadům, které mají připomínky k nejrůznějším bezpečnostním opatřením, kterými se snaží „ukrojit“ si z očekávaného výdělku také něco pro sebe.

Žádné komentáře: