středa 18. června 2014

Recenze | Jak vycvičit draka 2 – povedlo se, stejně dobré jako jednička

Ostrov Blp byl před pěti lety ještě plný Vikingů, kteří pro draky neměli žádné pochopení a považovali je za nepřátele. Pak ale mladý vikingský kluk Škyťák vycvičil draka Bezzubku a přesvědčil ostatní o tom, že s draky se dá v pohodě žít. Po pěti letech se z Blpu stal dračí ráj, kde lidé a draci žijí v naprosté harmonii.
Jak vycvičit draka 2 (foto: Cinemart)

Jak vycvičit draka 2 (foto: Cinemart)
Ze Škyťáka už je dvacetiletý mladík, který miluje spolu s Bezzubkou svobodné létání a objevování nových končin. Kamarádka Astrid je zase šampionkou v dračích závodech. Jednoho dne ale potkají obávané lovce draků a začíná se odvíjet dramatický příběh, který začíná ohrožením Blpu obávaným válečníkem Drátem, který chce všechny draky zotročit. Škyťák ale navíc objeví i někoho, koho by v horských končinách vůbec nečekal… Začíná velké dračí dobrodružství.
Jak vycvičit draka 2 (foto: Cinemart)
Jak vycvičit draka 2 (foto: Cinemart)
První díl dračího dobrodružství zaujal už tehdy originálním příběhem, skvělou animací a vtipem. Ani ve dvojce nechybí plno zábavy a veselých scén. Tentokrát, ale v mixu s větší mírou dramatu. Blp je opravdu ohrožen a tak se na plátnech odehrává jedna dechberoucí scéna za druhou. Prostě není čas na oddech.
Samozřejmě nepřijdeme ani o skvělé létací scény Škyťáka a Bezzubky. I počáteční  scéna s dračími závody a poněkud vyjukanými ovcemi stojí za to. Tlusté ovečky tu trochu připomínají Camrál z Famfrpálu. O to je celý dračí závod vtipnější.
Na tomhle filmu studia Dreamworks je ale nejlepší jeho univerzálnost.


Bavit se, dojímat i prožívat dramatické chvíle mohou jak děti tak dospělí. Scénář má podobně velký rozptyl jako například oblíbená série Doba ledová. Výtvarně není absolutně co vytknout. Jsou tu draci roztodivných druhů včetně vtipného dračího potěru.
Jak vycvičit draka 2 (foto: Cinemart)
Jak vycvičit draka 2 (foto: Cinemart)
Režisér Dean Deblois neměnil nic z toho, co fungovalo v prvním díle. Je tu i perfektní hudba Johna Powella. 3D dračí lety dokonale prohlubuje a i dabing se povedl nadstandardně.
Dvojka je malinko vážnější, ale stále stejně dobrá. A upřímně, nedovedu se rozhodnout, který díl je vlastně lepší.

Žádné komentáře: