neděle 29. června 2014

Fototipy pro skvělé fotky z letní dovolené

Jak mít z letošní dovolené ještě lepší fotky?

1. Méně je více
Každý digitální fotoaparát nebo mobilní telefon svádí k pořízení stovek, někdy i tisíců fotek. Pravdouje, že ať je počet fotek z dovolené jakýkoliv, smysl jich má stejně jen pár desítek.
Dnešní fotoaparáty. včetně těch opravdu levných, jsou již tak kvalitní, že většina fotek je vždy ostrá a správně exponovaná (ani příliš světlá, ani příliš tmavá). Není tedy důvod “pro jistotu” udělat najednou deset fotek. Na paměťové kartě je sice místa dost,  ale Vy nebudete mít chuť se podobně vypadajícími fotkami probírat a hledat drobné rozdíly.
Stačí se při focení jen soustředit. Co přesně chci zachytit? Jde mi o konkrétní osobu, jejívýraz? Jde mi o atmosféru místa nebo snad o popisnou fotografii lokality? Chci zachytit rychle se pohybující se zvíře? Pokud si položíte před uchopením fotoaparátu do ruky otázku “co chci fotit a co je pro mě na snímku důležité”, máte z velké části vyhráno. O většinu dalšího se postará automatika Vašeho přístroje.
2. Základní nastavení fotoaparátu
Není to nic složitého a i když má každý výrobce a skoro každý fotoaparát trochu jiné menu a jeho položky, základní parametry jsou vždycky stejné.
Zapřemýšlejte, v jaké kategorii uživatele jste:
Úplný laik (jsem rád/a, že dokáži foťák nabít a zapnout)
V takovém případě nechte vše na automatice. Většina přístrojů má na horní straně otočný volič s písmeny P A S M. Plná automatika je označená jako P (program). Pokud najdete v menu “nastavení ISO”, zapněte AUTO, pokud najdete “vyvážení bílé”, zapněte AUTO, pokud najdete “nastavení blesku”, zapněte AUTO. Snad jediné, co nemá volbu AUTO je nastavení kvality fotek, kde volte rozlišení vysoké, tedy L (large) a pokud to Váš přístroj umožňuje, pak i nastavení JPEG Fine. Víc dělat nemusíte. Tedy kromě focení.
Něco už umím (alespoň mám takový pocit a kamarádi říkají, že se jim moje fotky líbí P.S. Nevěřte kamarádům a dejte na svůj pocit.)
Ať máte kompakt nebo zrcadlovku, můžete občas opustit volbu “P” a začít experimentovat s prioritou času “S”, prioritou clony “A” nebo dokonce s plně manuální nastavením “M”. Chcete zachytit rychlý pohyb při skoku do vody? Nastavte “S” a hodnotu času dejte minimálně na 1/500, ideálně 1/1000. Chcete mít ostrou postavu, ale pozadí co nejvíce rozostřené? Nastavte “A” a hodnotu clony co nejnižší. Podle typu objektivu to může být až 1,2, ale většinou se setkáte s hodnotou cca 3,5. Pokud máte při takových experimentech zapnuté nastavení ISO na AUTO, nemusíte nic dalšího řešit.
Fotografii se věnuji a už vážně něco umím
Pak nečtěte dál, pro zkušené amatéry nebo profesionály tyto rady opravdu nejsou :-)
3. Co nezkoušejte (je toho spousta, ale to nejzákladnější Vám řekneme)
  • Fotit proti slunci nebo proti silnému světlu. Výsledkem bude velmi tmavá, nečitelná postava (dům, auto, věc…)  na přesvětleném pozadí. Raději se posuňte tak, abyste měli slunce nebo světlo v zádech, nebo z boku.
  • Fotit v noci bez stativu. S bleskem samozřejmě vyfotíte dobře postavu nebo skupinu postav i v noci, ale pokud zkusíte romantickou fotku noční Paříže, nedopadne to většinou dobře. Pokud to ale vážně chcete zkusit, opřete si foťák o zeď, zábradlí, nebo něco pevného. Zabráníte rozmazání záběru.
  • Sahat prsty na čočku fotoaparátu, nebo jí čistit kusem oblečení. Dělá to spousta lidí, a pak se diví, že jsou na záběrech divné odlesky nebo fleky. Pokud se Vám už podařilo čočku fotoaparátu ušpinit, nebo pokud jsou na ní kapky vody, vezměte mikrovlákno nebo ubrousek na čištění brýlí. Jinak riskujete poškrábání citlivé vrstvy na čočce a tedy trvalé poškození vašeho fotoaparátu.
  • Fotit lidi, kteří to nechtějí Jsou místa na světě, kde se lidé fotit opravdu nechtějí a dají Vám to najevo. Nepokoušejte štěstí a raději hledejte jiný záběr. Nebyli byste první, kdo utíká před rozzuřeným “domorodcem”.
  • Fotit místa, která se fotit nesmí. Vojenské základny, tovární objekty a jiná místa, kde visí cedulka s přeškrtnutým fotoaparátem:-) Je spousta lidí, kteří takto přijdou o fotoaparát, nebo v horším případě stráví horké chvilky vysvětlováním na místní policii. Opravdu to nezkoušejte, zvlášť v dnešní době. Jsou tisíce jiných zajímavých objektů.
4. Co zkoušejte
Experimentujte. Nechte svou fantazii, ať použije fotoaparát jako nástroj a vytvoří nečekané záběry. Nemusí být všechny portréty stejné, nemusí být každá fotka Karlova mostu stejná.Jsou stovky možností, nasvětlení, pozadí, úhlů záběru. Hrajte si se světlem, nakonec světlo je ve fotografii nejzásadnější. Přemýšlejte, kam a jak dopadá, co na fotce je ve stínu a co dobře osvětlené.
5. Kašlete na pravidla
Neřešte jak udělat “správnou” fotku. Fotografování je tvůrčí proces. Pokud nefotíte lahev vína na reklamní leták, nesvazujte se poučkami o kompozici, vertikálách a odrazech světla. Buďte svá / svůj. Foťte pro radost svou a pro radost lidí, kterým pak své originální fotky ukážete. Nechte svou intuici, ať Vám řekne, jestli se Vám fotka povedla, nebo ne.
6. Nehodnoťte každý záběr
Není nutné po každé fotce zapnout display fotoaparátu a prohlédnout si, co jste vyfotili.Zkuste se chvíli soustředit na hledáček, na scénu, kterou fotíte a na vše, co se kolem ní děje. Pokud budete po každém záběru prohlížet detaily každé fotky, jen se odtrhnete od procesu focení. Nebojte se nechat chvíli unést, čas na prohlédnutí záběrů si vždycky najdete za pár minut.
7. Zálohujte si fotky
Buďto do počítače, tabletu nebo na internetové úložiště. Divili byste se, kolik lidí si omylem smazalo kartu, nebo o ni přišli. Zálohovat v dnešní době není nic těžkého nebo drahého, ale věřte, že se Vám to vyplatí.

Žádné komentáře: