pátek 31. ledna 2014

TOHLE JSOU TŘI KRITICKÁ OBDOBÍ V ŽIVOTĚ MUŽE

I muži mají své dny. Tedy spíš období, kdy nejsou úplně ve formě a v jejich nitru se odehrávají neuvěřitelné věci. Takové kritické momenty bývají v životě muže tři. A přežít je není vůbec snadné!

Ne každý den je posvícení, to se obecně ví, a platí to pro obě pohlaví. Přesto jsou v našich životech etapy, které jsou složitější, protože procházíme nějakou fyzickou či psychickou změnou. U žen jde například o dobu přechodu. A muži? Ti většinou prožívají následující tři kritická období.

Mladí a neklidní

Je jim zhruba dvacet let a celý život mají před sebou. „Nemají problémy, závazky, přehled o tom, co je čeká, špatné zkušenosti, průšvihy. Vidí svět většinou nereálně. Mají samé hezké představy a vyhlížejí do budoucnosti pozitivně,“ popisuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.
V tomto věku prostě není nic nemožné. Přesto je tohle období pro pány dost náročné, fyzicky i psychicky. Jsou tak nějak neuspořádaní, rozlítaní, stíhají všechno, a vlastně nic. „Prioritní je pro ně zábava a užívání si života,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Lenka Černá. Proto se chovají velmi často následovně:
  • Nezodpovědnost – chodí pozdě, neumí hospodařit s financemi, a především si z toho nic nedělají. Žijí okamžikem.
  • Časté střídání sexuálních partnerek – sex je pro muže důležitý v jakémkoli věku, ale mládí je dravé a potřebuje toho hodně stihnout.
  • Nulové plánování – žádné starosti s tím, co bude, kam se bude ubírat jejich kariéra a podobně. Mladí muži mají pocit, že vše vždy dobře dopadne.
I mladí muži okolo 20 let mají problémů dost a dost, a zdaleka to není jen vzhled!; ThinkstockFOTO: THINKSTOCKI mladí muži okolo 20 let mají problémů dost a dost, a zdaleka to není jen vzhled!

Krize identity

Některým mužům se vyhne, jiní ji pocítí naplno. Přichází někdy mezi pětatřicátým a čtyřicátým rokem, a pocity pánů jsou následující:
  • Ujíždí mi vlak – táhne jim na čtyřicet, většinou jsou v dlouhodobém vztahu, plánují či už mají děti. A najednou se dostaví pocit, že toho moc nestihli, že je ještě potřeba chytit život za pačesy.
  • Nezvládl jsem to – pocit toho, že zklamali, že v konkurenci neobstáli, se týká především oblasti práce. Pokud se mužům v zaměstnání nedaří, nedosáhli postavení, o kterém snili, může je to právě v tomto věku nepříjemně zasáhnout.

Výsledkem je, že je ničí pocit prázdnoty. „A ten se snaží nejrůznějšími způsoby kompenzovat,“ dodává Lenka Černá. Výjimkou nejsou rozchody s dlouholetou partnerkou, milenky, zásadní změny vzhledu, koníčků, přátel či zaměstnání. Vlastně jsou z nich najednou úplně jiní muži.
Moc toho s tím ale nenaděláte, protože srovnat si to v hlavě musí sami. „Dejte mu svobodu a ukážte mu, že tu stabilně pořád jste, ale na druhé straně se z něj také nezblázníte. Muži potřebují výzvu. Když mají doma ženu, která je samostatná, umí se o sebe postarat a vypadá dobře, mnohem více si ji hlídají,“ radí Lenka Černá.
Nevěrný může být kdykoli, ale okolo padesátky je největší pravděpodobnost, že zatouží po milence!; ThinkstockFOTO: THINKSTOCKNevěrný může být kdykoli, ale okolo padesátky je největší pravděpodobnost, že zatouží po milence!


Váš manžel, který před časem oslavil padesátku, se zbláznil. Koupil si motorku, našel dvacetiletou milenku, začal se oblékat jako mladík a možná si obarvil vlasy. Prostě chytil druhou mízu. Proč to muži dělají?
Když chytne druhou mízu

  • Zvedají si sebevědomí, utíkají před stářím.
  • Děti už vychovali a najednou mají pocit, že mají právo myslet jen a jen na sebe.
  • Manželství již dlouhodobě nefungovalo, ale až nyní, když děti mají vlastní životy, není už nutné hrát si na „spokojenou rodinu“.
Pokud tohle váš muž právě prožívá, opět nemáte moc možností, jak to změnit. To může jen on. „Musí pochopit, že to, co má doma, má hodnotu. A když to nepochopí? Tak je asi lepší, když odejde a vy si najdete někoho, kdo si vás bude vážit,“ dodává Lenka Černá.
Máte zkušenosti s mužem, který si některou z těchto krizí prošel?

Žádné komentáře: