Ženy častokrát zůstávají ve vztahu, ve kterém nejsou úplně spokojeny, nebo chodí s někým, kdo je jejich představám na míle vzdálený. A to jen proto, že se bojí samoty nebo také toho, že se nikdy nevdají. Častokrát se trápí a netuší, že stejně trpí i muži. I když se to častokrát nemusí vůbec zdát, muži jsou přece jen „naladěni” na stejnou citovou vlnu.
Tedy jinak řečeno: ženy se samoty a života bez partnera nebojí o nic víc než muži. Obě pohlaví pronásledují obavy z toho, že nenajdou životní lásku a na stará kolena zůstanou na ocet. A obě pohlaví, pokud je tyto obavy trápí, častěji zůstávají ve vztahu, který pro ně není ideální, nebo se vrhají do vztahu s partnerem, o němž si nemyslí, že je ten pravý.

Ze strachu prožíváme vztahy, které za to nestojí 

„Právě obavy ze samoty a života bez partnera jsou dobrým indikátorem toho, že se člověk usadí ve vztahu s menšími nároky. Platí to u obou pohlaví stejně,“ tvrdí doktorka Stephanie Spielmannová z torontské univerzity ve své disertační práci, kterou vedl profesor Geoff MacDonald.
„Z našich výsledků vyplývá, že muži a ženy mají podobné obavy týkající se života bez partnera, který vede k podobnému chování, jímž se tyto obavy snaží zvládat. Odporuje to tak představě, že pouze ženy bojují se svým strachem ze samoty. Osamění je bolestný zážitek pro muže i ženy, takže nikoho nepřekvapuje, že strach ze života bez partnera se nevyhýbá ani jednomu pohlaví,“ tvrdí profesor MacDonald, jehož studii otiskl odborný časopis Personality and Social Psychology.