pátek 27. září 2013

Svatba krok za krokem: časový návod pro Váš den D

Svatba je mnohdy nejdůležitějším dnem v životě ženy. Je tedy třeba udělat tento den skutečně nezapomenutelným. To si ovšem vyžaduje často přípravy i s ročním předstihem. My jsme pro Vás přichystali přesný roční plán svatebních příprav, díky kterým bude Váš velký den dokonalý.

1 rok před svatbou

Nejprve je třeba rozhodnout se,  zda-li chcete zvolit obřad církevní nebo jej absolvovat na úřadě. Církevní sňatek si vyžaduje o trochu více přípravy – než jej podstoupíte, je třeba asi deseti setkání s farářem. Komplikace mohou nastat, pokud nejste pokřtěni nebo třeba jiné víry. Poté je nutno provést dodatečný křest nebo v případě odlišné víry žádat o výjimky u vyšších míst. Zároveň v případě sňatku v kostele musíte získat povolení od příslušného matričního úřadu. Sňatek na úřadě je mnohem jednodušší. Stačí jedna návštěva matriky, vlastnění platných dokladů a rodného listu. Pak už jen stačí dohodnout termín – ten se bude lišit místo do místa. Je však dobré si jej pečlivě pohlídat – některá je třeba zamlouvat už rok dopředu.


10 měsíců před svatbou
O podobě svatby a intenzitě příprav dost rozhodují peníze – radíme tedy tuto záležitost prodiskutovat už s několikaměsíčním předstihem. Vyřešte otázky, kolik jste schopni oba do svatby investovat, jestli přispějí rodiče a na čem se bude muset šetřit.

Vedle místa obřadu je velmi důležité naplánovat, kde se bude konat hostina. Oblíbená místa bývají často rychle zamluvená, je třeba si tedy i na tohle dávat pozor. Příprava hostiny je důležitá z toho důvodu, že jednak chcete, aby se líbila Vám, ale rovněž by bylo dobré připravit ji tak, aby zaujala i hosty. Výběr jídla, občerstvení, hudby, případného místa na tanec - to vše je velmi podstatné a v propracovaných detailech dělá svatbu dokonalou. Pokud se rozhodnete pro svatbu, která není blízko vašeho bydliště, musíte myslet na nocleh hostů. Je dobré vybrat nějaký snadno dostupný hotel a pokoje zarezervovat už dopředu. Navíc hosté budou vděčni, že nemusí v noci domů a třeba se pak více uvolní.


6 měsíců před svatbou

Půl roku před svatbou je dobré začít řešit u nevěst asi neoblíbenější věc: svatební šaty. Šest měsíců předem je dobré vybírat v salonech, kde mají opravdu luxusní šaty a když máte strach, že budou rychle zamluveny. U objednávek přes internet to není tak horké, ale jistě má spoustu nevýhod. Ušití šatů na míru je také lepší plánovat dříve, aby byly možné úpravy. Pokud plánujete zhubnout nebo naopak přibrat, přizpůsobte tomu šaty. Šaty nevybírejte jen podle toho, které jsou nejvíce oslňující. Vyberte ty, které lichotí vaší postavě. Ve výsledku budete mnohem oslnivější. K šatům neodmyslitelně patří boty  a spodní prádlo. Tyhle věci si prostě musíte užít, co říkáte?
Nezapomeňte zamluvit fotografa a kameramana. A je též dobré pokukovat po svědkovi a družičkách.

5 – 3 měsíce před svatbou

Je čas objednat prsteny. Ty vyrobené na zakázku a koupené v klenotnictví stojí dnes už stejně. Čtvrt roku před velkým dnem je třeba vymyslet a vytisknout svatební  oznámení. Nezapomeňte si párkrát zajít do různých cukráren a vybrat tu pravou pro přípravu dortu. Zamluvte si též kadeřnici a kosmetičku, případně jiné příjemné procedury (např. manikúra a pedikúra), které byste si chtěla před svatbou dopřát. V rámci kosmetiky a kadeřnice přijde vhod zajít párkrát na konzultaci a vybrat pro vás to pravé. Slušností by bylo – a pokud Vám samozřejmě zbudou peníze, zeptat se maminky, sestry nebo i babičky, zda-li by také nechtěly učesat a nalíčit od profesionálů.

 

2 měsíce před svatbou

2 měsíce před událostí byste měli mít připraven seznam hostů a rozmyslet si, kde budou při hostině sedět. To poté domluvte s personálem, aby správně připravil jmenovky hostů. Je čas dolaďovat detaily – znovu se ujistit, že vybraná jídla jsou ta správná. Naplánujte květinovou výzdobu a pokuste se ji sladit s prostíráním a celkovým vzhledem místnosti, ale také třeba k vašim šatům a květinám. Nezapomeňte na květinu do klopty ženicha a pro hosty, vyberte zdobení pro automobily. Vše by mělo být co nejvíce sladěné. V této době si také můžete užít plánování svatební cesty – vybrat vhodnou destinaci, zamluvit hotel nebo rezervovat letenky.

1 měsíc před svatbou

Svatba se neodvratně blíží, je čas rozeslat svatební oznámení, závazně potvrdit seznam hostů, vyřešit formality na matrice. Tento měsíc byste o sebe měla hlavně pečovat, chodit si zacvičit, relaxovat, zajít do sauny, obarvit si vlasy a nijak výrazně neflámovat. Seznamte svědky, družičky a další důležité osoby s jejich úkoly při obřadu a po něm. Naplánujte rozlučku se svobodou nebo jí pověřte své přátele.


1 týden předem

Uvědomte si, že za sebou máte skoro rok příprav, není tedy nutné panikařit. Navíc Vás teď čekají samé příjemné věci – kadeřnice, kosmetika, manikúra, pedikúra, finální zkouška svatebního účesu... Zkontrolujte oblek ženichovi, jestli náhodou nepřibral. Máte vše, co potřebujete? Doklady, prsteny? Tak to Vás čeká už jen rozlučka se svobodou.

1 den předem

Vše si ještě jednou pročtěte, ujistěte se, že to bude klapat, jak má a každý zná svůj úkol. Vyzvedněte si šaty z půjčovny, nachystejte spodní prádlo a šperky. Přivezte květiny a hlavně o sebe nechte všechny pečovat, když se nabízejí! Užijte si to! 

Žádné komentáře: