neděle 4. srpna 2013

Jak to cítí ženy: Zůstanu s tebou, dokud se nenajde někdo lepší

O společnou budoucnost s ním nestojíte. Rodinu ani děti s ním neplánujete. Přesto s ním jste. Má takový vztah smysl? Berete ho pouze jako přestupnou stanici a je tomu tak už od chvíle, kdy jste se seznámili. Máte v úmyslu si ho ponechat tak dlouho, dokud vás neomrzí, dokud vás bude bavit sex s ním, nebo dokud prostě nepotkáte někoho lepšího. Až se tak stane, vyměníte ho. A co na to on? Tuší to vůbec?
Čekání na lepšího
Vztahů, v nichž je jeden z partnerů brán jako přestupní stanice, není málo. Především v mladším věku, kdy se čerstvě dospělí ještě hledají, se podle psychologů páry často řídí myšlenkou, že to spolu zkusí, ale nic si od toho neslibují. Avšak i pozdějším věku se setkáváme se vztahy, které by se daly charakterizovat jako dočasné.

Zaječí úmysly
Zní to jednoduše, jenomže dočasné vztahy vůbec jednoduché nejsou a často mohou velice ublížit, zejména když to oba partneři nepociťují stejně. Nezřídka se proto stane, že zatímco vy čekáte na lepšího, váš partner tajně doufá, že už brzo objevíte jeho kvality a zůstanete s ním. Dokonce ani v případech, kdy svému dočasnému partnerovi o svých zaječích úmyslech řeknete, není zaručeno, že až skutečně dojde na vaše slova a budete chtít odejít, nebude se on cítit využitý a podvedený. Zpravidla platí, že čím déle dočasný vztah trvá, tím horší následky s sebou nese.

Jako špinavou košili
Dočasné vztahy nejsou spravedlivé. Ne každý má také odvahu říct, že má toho druhého sice rád, ale budoucnost s ním plánovat nechce, protože jen čeká, dokud se neobjeví někdo lepší. Už tohle samo o sobě je dost ponižující a zraňující. Říkáme si, že to přece nějak dopadne, protože lidé se rozchází a zase dávají dohromady každou chvíli a často díky někoho třetímu. Kdyby však taková situace potkala nás a my byly ty poškozené, jen těžko bychom hledaly pochopení.


Žádný vývoj
Dá se poznat, že to s vámi partner nemyslí vážně? Podle psychologů ano, chce to jen nahlížet na vztah realisticky. Dočasné vztahy jsou typické svou stagnací. Mohou se měnit, avšak neposunují se dál, protože jeden z partnerů to odmítá. Ne vždy je však snadné toto rozpoznat. Když partnerovi řeknete, že na děti ještě nejste připravená, nutně to přece neznamená, že je s ním nechcete v budoucnu mít a to stejné platí i o mužích. Je však důležité zbystřit, když se partner hovorům o společném bydlení a budoucnosti vyhýbá opakovaně. Dalším charakteristickým znakem je snížená intimita a potřeba sdílení, protože s kým do budoucna nepočítáte, od toho si budete držet odstup.

Hra na schovávanou
Existují i další signály, podle kterých poznáte, že jeden to z partnerů nemyslí vážně. Ruku na srdce: Svého dočasného partnera například nepřivedete ukázat rodičům, v extrémnějších případech ani svým kamarádům. Dočasné partnery spíše schováváme, takže často přímo do něj čelíme dotazu, zda se za něj stydíme. Na tohle se odpovídá těžko, když stud není příčinou vašeho jednání. Častou odpovědí bývá rádoby romantické vysvětlení, že je přece lepší, když jste spolu jen sami dva. Skutečnost je však taková, že ty, o které nestojíme, svým nejbližším prostě představit nepotřebujeme.

Strach ze samoty
Je to především strach, co nás vede k tomu, že chceme být alespoň s někým, než vůbec s nikým. Přestože celosvětově stoupá počet lidí, kteří se označují jako singles, podle psychologů jde ve většině případů o jev dočasný, protože člověk je tvor společenský a partnerství je pro něj přirozené. Je normální, že se dáváme dohromady i s lidmi, kteří nesplňují naše požadavky na dokonalého partnera. Potřeba mít vedle sebe někoho, o koho se můžeme opřít, je totiž velice silná.

3 pravidla dočasných vztahů:
1. Nedělejte druhým to, co nechcete, aby oni dělali vám. Jestliže je váš partner jen přestupní stanice, musí o tom vědět, aby se sám mohl rozhodnout, jestli chce v takovém vztahu vůbec být.
2. Nedávejte naději tam, kde žádná není. Udržovat někoho v naději jen proto, že vám vztah s ním v tuhle chvíli vyhovuje, není zrovna čestné a jednou by se vám to mohlo ošklivě vymstít.
3. Nehrajte si s jeho city. Pokud partner čeká od vztahu mnohem více než vy a vy nemáte v úmyslu to s ním zkusit vážně, ukončete to a udělejte to dřív, než ho tento krok zničí. A naopak, jste-li to vy, kdo je pouze dočasným řešením pro něj, nezůstávejte s ním příliš dlouho, aby se vám city nevymkly z rukou. Nechce vás nastálo? Je tedy načase přestat doufat ve změnu a romantickou lásku a poohlédnout se po někom, kdo o vás bude skutečně stát. Stojí to za to.
Vložila  Karolína Navrátilová 

Žádné komentáře: