neděle 9. září 2012

Vztah na dálku – romantická utopie nebo fungující svazek?

Zamilovala jste se o prázdninách do cizince a nevíte, zda to bude fungovat? Zkoušíte si představit společné soužití, ale pořád vyvstávají jenom otázky typu kde budeme bydlet, byl by ochoten se kvůli mně odstěhovat, opustila bych pro něj svoji rodinu a přátele? Čtěte dál a zjistíte, jak se s takovou situací vypořádat.
Před odjezdem od vašeho nového exotického přítele byste měla alespoň trochu vědět, na čem jste. Určitě mu ale nezačněte dělat scény, že dokud vám neslíbí, že za vámi přijede do Česka, vy budete hrát frigidní kostku ledu. Tyto zbraně jsou sice téměř stoprocentně účinné, ale zato velice nečestné a podpásové.

Řekněte mu, jak to cítíte!

Zkuste mu jemně naznačit, že i když za chvíli odjíždíte, nemusí to být konec vašeho společného soužití. 
Moje kamarádka Bára má přílete z Latinské Ameriky a když se blížil konec jejího tamějšího pobytu, rozhodla se vyjasnit si jejich budoucnost. Pro ženu tak typické, pro muže tak bolestné. Zeptala se ho, jak to vidí dál, jestli se ještě někdy uvidí. On jí na to odpověděl, že to bylo krásné léto, které spolu strávili. Tedy v podstatě ahoj a šáteček. Barča se jenom poctivě rozbrečela, protože takovou přímo negativní reakci nečekala, a odešla pryč.
„Další den ráno mě čekal v práci a najednou byl jako milísek. Došlo mu, že jsem ho nebrala jenom jako letní sexuální harašení se snědým cizincem, ale že mi na něm opravdu záleželo,“ komentuje svůj vztah na dálku Bára. Chlapi mají v hojné míře silně nechápavého ducha a občas jim věci jako záleží mi na tobě musíte vyloženě vtlouct do hlavy. Nebojte se mu proto říct, že s ním chcete pokračovat a neberete ho jenom jako letní zábavu.

Počítejte s mínusy

Pokud se domluvíte, že zkusíte vztah na dálku, musíte počítat s mnoha omezeními. Tak třeba nebudete mít sex do té doby, dokud se neuvidíte znovu (tedy aspoň neměla byste ho mít). Nebudete s nikým chodit na rande, nebude tu nikdo, kdo by vás v obětí utěšoval po nepovedeném zákroku kadeřnice a na všechny párty, svatby a narozeniny půjdete sama bez plus jedna. Na druhou stranu jste se pustila do něčeho, co jen tak někdo nedokáže. Ohromně se těšíte, až vašeho přítele zase uvidíte, a o to víc si užijete každou sekundu s ním. A když vám to vyjde, budete mít nezapomenutelný příběh s happy endem jako z pohádky.
„Když jsem odjížděla domů, kamarád mého přítele mi řekl, že to, o co se pokoušíme nemá smysl. Dost mě to rozhodilo, ale nevzdali jsme se. Po roce, co jsme spolu, jsem šla schválně navštívit toho kamaráda a byl docela překvapený, že nám to vydrželo. Holt když se chce, všechno jde,“ říká Bára.

Buďte v kontaktu!

Mezitím, co vašeho drahého neuvidíte, udržujte spolu co možná nejvíce kontakt. Vždy, když ho vidíte online na webu, napište mu, jak se má a co je nového. Také si každý týden volejte přes skype. Ten vám alespoň částečně zajistí reálnou komunikaci. Nezapomeňte i na nějakou tu intimitu. Pokud jste s přítelem už něco zažili, pokračujte v tom na skypu. Je prostě potřeba, abyste nezapomněli, jak moc po sobě pořád toužíte. Zkuste mu nafotit i nějaké fotky, ale s grácií a elegancí, aby z toho nevzniklo nějaké porno, které může v jeho počítači najít nevítaná osoba.

A konečně – zkuste se vidět alespoň jednou za půl roku. Jinak kouzlo společných okamžiků začne skutečně vyprchávat a vám nezbude nic, než pár pěkných zastaralých vzpomínek a měsíce marného čekání a trápení. „Vídáme se vždy tak jednou za pět měsíců a ke konci už vždy skoro zapomínám, jak mi s ním je. Mívám i pocit, že by bylo lepší si najít někoho v mé rodné zemi. Ale pak se zase vidíme a já s ním chci zůstat. Život bez komplikací by prostě byl moc jednoduchý,“ shrnuje Bára.

Stěhování nakonec

Nakonec se přece jenom budete muset domluvit, kdo se za kým odstěhuje. Toto řešení ale rozhodněte až po delší době, co se znáte a víte, že spolu chcete zůstat. Uděláte totiž obrovský krok, který vyžaduje velkou přípravu a není snadné cesty zpět. Pokud víte, že vám země vašeho přítele nikdy nemůže zajistit domov a ani váš přítel moc nefandí vaší rodné hroudě, najděte společný kompromis a odstěhujte se spolu oba do jiné země. Tak začnete žít na neutrální půdě a bude to to nejspravedlnější rozhodnutí pro oba.

Žádné komentáře: