neděle 22. ledna 2012

Jak správně zavést tampon – postup

Tampony jistě oceníš díky jejich naprosté „neviditelnosti“, ale někdy můžeš mít určitý problém – poradíme ti jak zavést tampón. Můžeš s nimi do bazénu, sportovat, aniž by se ti něco nepříjemně lepilo na zadek, nebo nosit přiléhavé oblečení. Nikdo nic nepozná! Tampony jsou tak malé, že je šikovně ukryješ i v té nejmenší kabelce nebo v peněžence – a teď v létě jsou pomocníky snad nepostradatelnými!


Častou otázkou však zůstává, jestli smí dívka, která je zatím panna, používat tampony také. Není důvod, proč by nemohla (i když závisí na mnoha věcech, jelikož právě tampony nemusí vyhovovat všem!). Panenská blána, jež lemuje poševní vchod, je elastická a má hned několik otvorů, kterými by tampon měl jít zavést. Každopádně jsou dívky, které s tím mají velké potíže. Chce to však trénink a osvojení si správné techniky.

Jaký tampon zavést

Tampony (stejně jako vložky) seženeš v různých velikostech a ve třech různých stupních savosti. Při prvních pokusech bys měla vyzkoušet tampony MINI, které sice nevsáknou tolik krve, jako tampony SUPER, ale zato jsou tenké a budou se ti zavádět snáz. V případě velmi silného krvácení, kdy nemáš možnost si tampon nebo vložky kdykoliv podle potřeby vyměnit (např. ve škole) můžeš dokonce skombinovat i tampon s vložkou (většinou stačí pouhá intimka).

Jak zavést tampon

V každém balení tamponů nalezneš příbalový leták, ve které se dočteš velké množství užitečných informací. Mimo nich v něm jistě narazíš také na názorné obrázky s podrobnou instruktáží, jak tampon úspěšně zavést dovnitř těla. Ale přesto je zde alespoň zběžný návod:
  • Ze všeho nejdříve si pořádně umyj ruce, aby sis dovnitř těla ještě zbytečně nezanesla zlé bakterie.
  • Uvolni se, protože nervozita často udělá své – stáhnou se ti díky ní svaly.
  • Posaď se na záchodovou mísu či na židli, dřepni si, stoupni si tak, abys jednu nohu měla pokrčenou v koleni a zapřenou např. o okraj vany… – záleží čistě na tobě, co se ti bude zdát nejpohodlnější.
  • Poté rozbal tampon a rozmotej nitku na jeho konci (za tu ho totiž později vytáhneš – je důležité, aby trčela ven!).
  • Pomocí ukazováčku se snaž zasunout tampon dovnitř pochvy. Tlač na něj směrem nahoru a mírně dozadu. Cítíš-li odpor, změň trochu směr, rozhodně se nesnaž nacpat tam tampon za každou cenu:-)
Tampon bude správně zavedený až ho v sobě nebudeš vůbec cítit. Proto si chvíli stoupni, udělej pár kroků a ujisti se, že ti nijak nevadí. Může to být způsobeno nedostatečným zavedením. Jsou ovšem i dívky a ženy, které uvnitř svého těla tampon doopravdy nesnesou. V případě, že se s ním necítíš ve své kůži, raději ho vyndej a vem si vložku.

Jak často si tampony měnit

Obecně platí, že bys je neměla měnit ani příliš brzo, ani pozdě. Tampon se totiž daleko lépe vyndává, když je už krví dobře nasáklý („klouže“). Na druhou stranu, pokud necháš tampon uvnitř moc dlouho, může dojít k protečení a často také k množení bakterií.

Žádné komentáře: