Lidé jsou v zaměstnání stále více zatěžováni a tak není divu, že po příchodu z práce domů jim již nezbývá energie na jakékoliv aktivity s partnerem. Sex v pracovních dnech se tak týká stále menší skupiny manželů.


Přesto to nemusí vůbec znamenat, že jsou partneři ve vztahu nešťastní. Sex mohou nahradit zcela banální samozřejmosti, jako je držení za ruce při procházce, pusa na rozloučenou, vzájemné doteky při sledování televize či spánek v objetí.
Potvrzuje to i nejnovější průzkum, podle něhož intimnosti ve vztahu či frekvence mazlení je mnohem lepším ukazatelem kvality vztahu, než kvantita sexuálních styků.
"Objímání poskytuje smyslové potěšení, ale i pocit bezpečí, přátelství i pohodlí stejně jako sex," potvrzuje pro deník Daily Mail psycholožka a odbornice na vztahy Paula Hallová.
Výhodou intimity bez sexuálního podtextu je to, že partneři při ní mnohem více komunikují, což ještě více prohlubuje jejich vzájemnou emocionalitu.
"A tak se může stát, že vztah fungující mnohem více na něžnostech než sexu je kvalitnější a dlouhotrvající, než vztah, kde se provozuje každodenní sex," dodává Hallová.

Při sexu spolu lidé nemluví

Je to i tím, že lidé při sexu jako takovém spolu příliš nemluví. Naopak mazlení doslova vyvolává intimní rozhovor. Podle vědců za to může "mazlící" hormon oxytocin, díky kterému se lidé cítí skvěle. Produkce tohoto hormonu je vyvolána pouhým dotekem. Skvělý pocit pak vyvolává další a další doteky.
Pokud  tedy partneři touží po dlouhodobém vztahu, neměli by nikdy zapomínat na mazlení a zcela běžné intimnosti, jež mohou skutečně prohloubit vztah a pomoci nalézt vzájemnou spokojenost.